Saliv kan avslöja drogade på vägen

Ett enkelt salivtest skulle kunna användas för att avslöja drogpåverkade bilförare. Den nya tekniken håller på att tas fram i flera europeiska länder, och kan inom kort göra det lika enkelt att kontrollera droger som rattfylleri, något som många efterlyst.

– Jag tror att det skulle innebära att man vid rutinkontroller skulle kunna fånga fler narkotikapåverkade bilförare. I samband med att man blåser i alkometern skulle man också kunna ta ett salivprov för narkotika, säger Robert Kronstrand på Rättsmedicinalverket i Linköping.

Objektiv metod
Det handlar om en liten mätsticka, ungefär som en glasspinne, som sätts i munnen och fångar upp saliv. Stickan doppas sedan i ett provrör och efter ett par minuter har polisen redan vid vägkanten svar på om det finns spår av narkotika i saliven.

Ett betydligt säkrare sätt än dagens metoder där polisen får förlita sig på pupillstorlek och ögonrörelser.

– En fördel är att det är ett objektivt sätt att kontrollera om man är påverkad eller har något narkotiskt preparat i kroppen. Man behöver alltså inte se eller subjektivt bedöma om en person är påverkad eller inte, säger Robert Kronstrand.

Avvaktar pålitligheten
Problemet så här långt har varit salivtesternas tillförlitlighet, inte minst när det gäller att spåra cannabis. Men den forskning som pågått en tid i bland annat Finland och Norge har nu enligt Rättsmedicinalverket tagit stora kliv framåt. Robert Kronstrand anser att det nu är dags för Sverige att på allvar titta på tekniken.

Intresset finns även på Rikspolisstyrelsen, även om man hittills velat avvakta att testerna ska bli mer pålitliga.

– Det vore jättebra om vi kunde få ett objektivt test ute vid vägkanten, där vi kan avgöra om en person har narkotika i systemet eller inte. Jag är ganska övertygad om att det här kommer bli verklighet snart, säger Anders Rosander på Rikspolisstyrelsen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".