Kerry ses som segrare efter valduellen

Inför det amerikanska presidentvalet om knappt tre veckor är det alldeles jämnt mellan president George Bush och det demokratiska partiets kandidat senator John Kerry. Natten till torsdagen möttes Bush och Kerry öga mot öga i den sista av tre valdueller.

– Vi har varit med om mycket tillsammans de senaste tre och tre fjärdedels åren Vi har gått igenom en börsnedgång och en attack på vår land och jag vill se till att ekonomin fortsätter att växa under de närmaste fyra åren.

President George Bush vädjade i den sista valduellen om fortsatt förtroende. Han lovade att göra sina skattesänkningar permanenta och att satsa på utbildning och han beskrev John Kerrys löften om förbättringar av sjukförsäkringar och sociala förmåner som klassisk liberal överbudspolitik som kommer att innebära budgetunderskott och skattehöjningar.

– Att bli undervisad av presidenten om budgetansvar är ungefär som att höra tv-gangstern Tony Soprano tala om lag och ordning. President Bush har förvandlat det stora budgetöverskottet vi hade under Clintonadministrationen till rekordunderskott. Mina förslag är finansierade, hävdade John Kerry.

Berättade om sina kvinnor
Mest uppsluppet blev det när debattledaren frågade hur det kändes att leva med starka kvinnor.

– Jag älskar de starka kvinnorna runt omkring mig, min fru är ute i kampanjen med mina flickor och hon talar engelska mycket bättre än jag och folk förstår vad hon säger.

– Presidenten, ni och jag är tre exempel på tre personer som gift upp sig och kanske jag mer än andra, sa John Kerry, som för första gången skämtade om att han är gift med en kvinna med miljardförmögenhet.

Försiktiga i känsligfa ämnen
Båda kandidaterna tassade mycket försiktigt kring ämnen som religion, aborter och homosexuella äktenskap. Ingen vill stöta sig med marginalväljarna i mitten.

Efter debatten korade de flesta kommentatorer Kerry som vinnare. Det bekräftas av snabbenkäter och lyssnarpaneler.

John Kerry har genom de tre mötena öga mot öga med president George Bush tagit in den sittande presidentens försprång.

Det blir nu förmågan att mobilisera soffliggarna de närmaste 19 dagarna som avgör om USA:s näste president heter George Bush eller John Kerry.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".