GM väntas ge besked om nedskärningar

När General Motors på torsdagen visar resultatet för det tredje kvartalet förväntas GM-ledningen även presentera stora nedskärningar i sin europeiska verksamhet. Opel och SAAB går med miljardförluster och tiotusentals arbeten är i fara.

I Rüsselsheim i Tyskland, där Opel har sitt huvudkontor, tror många att tusentals arbetsplatser kommer att försvinna.

– Jag tror att Opel visar ytterligare en storförlust och att man kommer att skära i verksamheten, säger Thomas på väg hem utanför huvudingången på Opelverken i Rüsselsheim.

Beskeden en hel stad väntar på
Hela staden väntar nu på det besked som har diskuterats och spekulerats om i varje dagstidning. Hur många får går. Fem, tio eller femton tusen? På torsdagen förväntar man sig få besked när GM i USA visar sitt resultat för tredje kvartalet.

General Motors europeiska verksamhet med de tre dotterbolagen Opel, SAAB och Vauxhall, går med storförlust. Opel visar röda siffror för sjätte året i rad och enligt ansedda Frankfurter Allgemein kommer alla anläggningar i Europa, utom fabriken i Polen, att få dra ned. Hårdast kommer Opel att drabbas där mellan 6 000 och 7 000 arbetsplatser försvinner, enligt tidningen.

Redo för det värsta
I Opels hemstad Rüsselsheim, där 20 000 människor arbetar i verken, pågår samtidigt förhandlingar mellan fack och arbetsledning och många är beredda på kraftiga lönesänkningar.

– Det är bättre att sänka lönen och behålla jobben. Om det räcker återstår att se, säger Stephan Loth.

Förutom de förväntade besparingarna pågår en dragkamp mellan GM:s fabriker i Europa. Trollhättan och Rüsselsheim tävlar om vem som ska få producera nästa mellanklassmodell men även de andra fabrikerna i Polen, Spanien och Portugal finns med och konkurrerar när det nu finns överkapacitet och utrymme för att stänga en anläggning.

Kristian Åström, Rüsselsheim
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".