Tvivel inför Nokias rapport i dag

Vid lunchtid i dag kommer Nokia med sin tredje kvartalsrapport för året. Eftersom 2004 hittills bjudit på en del bakslag för den finländska telekomjätten och signalerna inför framtiden varit osäkra så kommer många idag att studera ledningens besked med rynkade pannor.

Tvivel är ordet. Marknadens ser numera på Nokia rapportering med tvivel. Tvivel, eftersom kvartalsrapporteringen de senaste gångerna inte hållit streck utan korrigerats med varningar och delbesked. Tvivel för att många undrar om Nokia förmår göra den återhämtning på mobiltelefonisidan under årets sista kvartal i anslutning till julhandeln som ledningen satsat så hårt på. De nya produkter och modeller som utlovats tycks i varje fall inte ha slagit igenom ännu. Just nu växer mobiltelefonmarkanden kraftigt. Men preliminäraingar från t ex försommaren visar att medan Sony Ericsson och Motorola ökade försäljningen med över 50 procent och Samsung med uppåt 90, handlade det för Nokias del om tio procent. Trots att man sänkte priserna. Visst, Nokia lär ännu behålla sin 30-procentiga marknadsandel.

Vinstprognosen ser aningen bättre ut än i somras. Men flera analytiker tror t ex att Nokia framöver inte har råd att avsätta samma höga summor som förr till forskning och utveckling -hittills en verklig styrka hos koncernen. Kort sagt, inför dagens rapportering, varken marknaden eller Finlands folk betraktar längre Nokia som höjd över alla sina konkurrenter. Idag är Nokia bara ett av flera företag, varav många minst lika dynamiska.

Bengt Lindroth i Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".