Soweto - från kåkstäder till stad.

Nobelpris och lyxvillor i Soweto

Sydafrikas och kanske världens mest berömda svarta förstad Soweto, fyller 100 år i oktober. Men det var inte förrän 1976 som namnet Soweto blev känt över hela världen. Det var då det svarta ungdomsupproret började mot den vita apartheidregimen.

– Varje natt small det. Så nära att skotten lika gärna kunde ha varit inomhus, illustrerar Mama Khemese sin rädsla för de våldsamma åren på 1980-talet.

Hon har bott i Soweto i drygt 50 år och skulle aldrig kunna tänka sig något annat. Här är hemma.

”Man kan inte gråta hela tiden”
Det första dödsoffret i Sowetoupproret, Hector Pieterson, har fått ett eget museum, där hans syster nu säljer biljetter. Utanför sitter mamman till den pojke som lyfte upp den döende Hector, fångad på en bild som har publicerats över hela världen, och säljer småsaker från ett gatustånd.

Hennes son försvann två år efteråt och har aldrig hittats. Men inte kan man gråta och klaga hela tiden, då kan de ju tro att man har aids, skrattar hon.

Hem för fyra miljoner
Från att de första svarta arbetssökande till guldgruvorna, dumpades tre mil på en öde slätt utanför Johannesburg för 100 år sedan, som en arbetskraftsreservoar, så har den kåkstaden vuxit ihop med ett antal andra svarta förstäder, som fick samlingsnamnet South Western Townships, Soweto. Ett hem för kanske fyra miljoner människor.

Från att ha varit ett våldets och hopplöshetens förstad, arbetslöshet, kriminalitet och aids är visserligen fortfarande stora problem, så finns det nu en annan kraft i Soweto. En framtidstro.

Desmond Tutus favoritmat
Från att ha varit enbart kåkstäder, så har det utvecklats en helt egen stad, med lyxvillor och slumkåkar, med Afrikas största sjukhus en av de största arenorna för fotboll. Banker, affärer, numera gatljus och gatuskyltar, och en turistnäring som blomstrar.

Sakhumzi öppnade restaurang för tre år sedan, och fler och fler turister söker sig dit för att äta traditionell mat. Det här är min granne biskop Tutus favorit, visar han i grytan.

För vilken annan stad kan skryta med att två som fått Nobels fredspris, har bott på samma gata? Desmond Tutu och Nelson Mandela.

– Vi väntar bara på nästa president från Soweto, säger Charles Kunene stolt.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".