Akademiker med utländsk bakgrund får vänta på jobb

Trots högkonjunkturen så blir det väldigt få nya jobb. Ändå visade AMS-statistik tidigare i veckan att det börjar vända för en del branscher - en av de IT-branschen. Men IT-ingenjörer med utländsk bakgrund kan räkna med fortsatta svårigheter att få jobb, säger Marie Linell-Persson, chef för arbetsförmedlingen Internationella akademiker i Stockholm:

En av de arbetslösa på den här speciella arbetsförmedlingen är Iannis Foteinos, utbildad civilingenjör i Grekland och som jobbat flera år på Ericsson både i Grekland och Sverige, men när företaget började skära ner blev han uppsagd och att han inte fått nåt nytt jobb inom IT eller telekom beror inte bara på att det varit dåliga tider inom branschen, tror han.

På Arbetsförmedlingen Internationella Akademiker ägnar handläggarna mycket tid åt att söka upp möjliga arbetsgivare och försöka etablera kontakt mellan de och de arbetslösa akademikerna med utländsk bakgrund.

Marie Linell-Persson tror också att arbetstgivarna börjar inse att den här gruppen blir en viktig resurs inför den väntande arbetskraftsbristen om några år och också Iannis Foteinos ser positivt på framtiden.

Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".