Anhöriga bedrövade efter domen mot svenskarna

3:18 min

I Etiopien fick de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson en hård dom i dag. De döms både för illegal inresa och terroristbrott och väntas få minst elva års fängelse när straffet meddelas nästa vecka. De anhöriga är bedrövade, tycker att domen är galen och betraktar nu rättegången som en teater.

Linnea Schibbye Steiner, fru till Martin Schibbye, kände sig helt tom efter domen.

– Chockad är fel ord, jag har varit rätt inställd på att det kan gå hur som helst. Martin har hela tiden sagt att han tror att de kommer att dömas, men det är klart att man blir iskall när det blir ett faktum. Jag känner mig rätt tom i huvudet, säger Linnea Schibbye Steiner.

Det var en obehaglig stämning i domstolen i dag med kalashnikovbeväpnade poliser överallt och många förklädda utanför. Starka scener utspelade sig när domen stod klar. Johan Perssons mamma var i tårar när hon hann krama om sin son.

Domaren gick mycket på åklagarens linje och förkastade mycket av försvarets ståndpunkter. Domstolen anser det bevisat att Martin Schibbye och Johan Persson "använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärenden".

Domaren höll fram kontakterna med ONLF-gerillan i London och Kenya före inresan i Etiopien som bevis för stöd till terrorism.

Linnea Schibbye Steiner känner sig också arg.

– De har inget bevis och ändå kan de döma dem. Det är otäckt, säger hon.

Försvarsadvokaterna framförde en ursäkt för den illegala inresan och lade fram det de anser är förmildrande omständigheter som talar för ett lägre straff, som att de är ostraffade, är långt hemifrån och att de har äldre föräldrar de behöver ta hand om i Sverige.

Domstolen väntas besluta om ett straff på mellan elva och 18 års fängelse. Beskedet kommer på tisdag.

Rättegången beskrivs som ett politiskt spel där den etiopiska regeringen håller i trådarna. Domen, unik i sitt slag, är en varning till utländska granskande journalister om att de kommer få hårda straff i fortsättningen.

De anhöriga beskriver dagen som en svart dag för pressfriheten och har betonat att de två journalisterna anser att frågan är större än att bara handla om dem själva.

– Det är ett politiskt ställningstagande som har fört den här rättegången framåt. Men frågan är när beslutet togs om dem, det kan vi bara spekulera i, säger Kjell Persson, som pappa till Johan Persson.

Det finns möjlighet att överklaga domen. En ny process kan bli långvarig och att ansöka om benådning kan också vara en väg att gå. Martin Schibbye viskade till oss journalister när han gick ur salen i dag, att det blir fler ronder.

Attityden har hårdnat också mot oss journalister som bevakar rättegången. Vi fick varningar om att vi skulle bli gripna om vi bröt mot regler i rätten och var omringade av beväpnade vakter.

När det hela var över greps Sveriges Televisions journalister Eva Elmsäter och Don Titelman utanför byggnaden och förhördes innan de släpptes.

– Vi skulle filma en "ståuppa" utanför byggnaden efteråt. Vi gick en bit ifrån och direkt kom en vakt fram och tog mig, säger Don Titelman.

Vad hände?

– Han grep hårt tag i armen och drog in mig och sedan förhördes vi.

Beatrice Janzon, Addis Abeba

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista