Många tyskar fattiga trots stark tillväxt

1:42 min

Trots de senaste årens ekonomiska uppsving och ökade konsumtion i Europas största ekonomi Tyskland har många tyskar det knapert. Enligt en rapport som presenterades i går och som undersökt de senaste fem åren, lever nästan var sjunde tysk under fattigdomsgränsen.

– Det allra mest alarmerande är att fattigdomen blivit kvar på de här nivåerna trots de senaste årens tillväxt, säger Ulrich Schneider, chef för DPW, ett nationellt förbund över 10 000 olika organisationer inom den tyska sjukvården och socialtjänsten.

DPW har i sin studie mätt fattigdomsnivåerna sen 2005 och sen dess ligger fattigdomsandelen i den tyska befolkningen per år mellan 14 och 15 procent.

Med andra ord, cirka tolv miljoner tyskar har en nettoinkomst som ligger under 60 procent av den genomsnittliga tyska nettoinkomsten.

I studien visar DPW också att ingen påtaglig minskning av fattigdomen skedde under de starka tillväxtåren, 2006, 2007 och 2010.

– Ekonomin må växa som den vill, men fattigdomstalen går inte ner, menar Ulrich Schneider som presenterade studien i Berlin i går.

Beskedet kommer bara dagen efter att konsumentmätningar visar att den tyska inhemska konsumtionen ligger kvar på tämligen höga nivåer.

Men DPW-studien blir nu ett inlägg i debatten om huruvida priset för den tyska tillväxten och de senaste årens stora exportframgångar är att man har skapat en stor låglönesektor med de nya regler för arbetslöshets- och socialunderstöd som infördes i mitten av 2000-talet av den då rödgröna regeringen.

Även om studien visar på vissa förbättringar i några av de före detta östtyska delstaterna är fattigdomssiffran högst i Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland.

Men problemen är också stora här i Berlin, och växer också till exempel i det befolkningstäta Ruhrområdet i före detta Västtyskland.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista