Att införa en akutgaranti på fyra timmar var krångligare än vad Göran Hägglund trodde. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Vallöfte om max fyra timmar på akuten dröjer

2:31 min

Det är inte säkert att vallöftet om att patienter maximalt ska behöva vänta i fyra timmar på akuten går att genomföra före nästa val. Socialminister Göran Hägglund säger till Ekot att han inte lovar någon lagstiftning och han kan inte garantera att akutgarantin införs före nästa val 2014.

– Ja, alltså vi har ju markerat att vi vill göra någonting åt det här problemet, och innan vi vet exakta formen hur vi ska göra det så vill jag inte spika exakt hur vi kommer att gå till väga. Jag kan inte göra det, helt enkelt, sa Göran Hägglund.

Men kan det här bli en fråga i valrörelsen 2014, också. Eller måste det vara färdigt tidigare?

– Vi jobbar ju på så fort vi kan, förstås. Men jag kan i dag inte ge någon tydlig tidtabell.

Det var under valrörelsen 2010 som Kristdemokraternas partiledare socialminister Göran Hägglund lanserade idén om en akutgaranti - att ingen skulle behöva vänta på sjukhusens akutmottagningar mer än 4 timmar utan påbörjad behandling.

Men frågan har sedan dess fastnat på socialdepartementet. Att införa en akutgaranti var nämligen krångligare än vad Göran Hägglund trodde.

En kartläggning visar att landstingen ser helt olika på vad en "påbörjad behandling" egentligen innebär och på när man ska börja mäta tiden. Därför ska Socialstyrelsen först ta fram ett enhetligt sätt att mäta över landet. 

Men även den hårda kritiken förslaget fått gör det hela svårare. Bland annat Vårdförbundet menar att en akutgaranti skulle ta resurser från annan vård, och att problemet med väntetider mer beror på att folk söker på akuten för småkrämpor eftersom det bara är där det är öppet. Sineva Ribeiro är ordförande.

– Jag tycker att tiden är inte det som ska prioriteras inom akutsjukvården, utan kvalitén och varför du söker.

En tanke som nu prövas på socialdepartementet är att lägga in akutgarantin om fyra timmar som kriterier för att få ta del av den så kallade "kömiljarden". Att landstingen själva får bestämma.

– Jag kan inte säga säkert att vi kommer att utforma en lagstiftning, som ser ut på ett visst sätt men jag vill åstadkomma en ordning som gör att orimliga väntetider i akuterna blir ett minne blott, säger Socialminister Göran Hägglund.

Men vårdförbundets Sineva Ribeiro vill inte ha någon akutgaranti överhuvudtaget.

– Vi är professionella yrkesutövare som jobbar i vården och vi har i vårt yrkesuppdrag att prioritera.

Men tror du att socialminister Göran Hägglund kommer att införa det här?

– Jag vet inte, men hoppas inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista