Rocco Buttiglione godkänns inte av EU-parlamentet.

Italiensk kommissionär kan tacka nej

Den italienske kandidaten till EU-kommissionen, Rocco Buttiglione, antyder nu att han komma att tacka nej till det erbjudna jobbet.
Den djupt troende katoliken Buttiglione gör det till en fråga om religionsfrihet.

– Även om jag skulle diskrimineras därför att jag är katolik, så är jag beredd att stå fast vid min tro, säger Rocco Buttiglione till BBC idag.

Uttalande om homosexuella
Han har fått hård kritik från Europaparlamentet, bland annat för sitt uttalande om att homosexualitet är en synd. Buttiglione har också förklarat att mannens uppgift är att beskydda sin familj och att kvinnans roll är att föda barn.

Och dagens besked är alltså att Buttiglione inte backar från sina åsikter, i detta för honom moraliska dilemma står han benhårt fast vid sin tro, vilket säkert kan ge honom martyrskap bland anhängarna i Italien och, inte minst i Vatikanstaten där Buttiglione varit rådgivare åt påven.

Psykologiskt krig
För samtidigt som han alltså inte är beredd att backa så finns många motståndare i Europaparlamentet som ska godkänna kommissionen.

En knapp majoritet i ett utskott har sagt nej till Buttiglione och nu pågår ett psykologiskt krig mellan parlamentet och José Manuel Barroso. Som kommissionens blivande ordförande kan han lyfta bort Buttiglione, eller ge honom ett annat område.

Då lär han, å andra sidan, dra till sig den stridbare Silvio Berlusconis vrede. Så frågan är också vad José Manuel Barroso tror och är beredd att ta strid för.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".