Optimism trots lägre vinst för Nokia

Uppmärksamheten kring Nokias tre kvartalsrapport är stor. Dels har Nokia haft en del motgångar tidigare i år, dels har det satts frågetecken för den finländska telekomjättens sätt att rapportera om sin utveckling.

En viss uppgång för telefonförsäljningen och fortsatt stark optimism inför årets slut, julhandeln och framtiden. Kort sagt: ganska precis vad marknadens aktörer och analytiker väntat sig. Så lyder en rask sammanfattning av Nokia-koncernens tredje kvartalsrapport.

Vinsten före skatt ligger på en miljard euro, vilket ligger ganska nära det genomsnitt marknadens analytiker väntat sig. Det är 200 miljoner lägre än för samma tid förra året.

33 procent av marknaden
Av de 158 miljoner mobiltelefoner som såldes under det gångna kvartalet och av den marknaden tog Nokia 33 procent. Ett litet glädjetal, eftersom andelen i början av året låg lägre och det var näst intill nödvändigt att bolaget visade att de prissänkningar man gjorde i våras för att behålla marknadsandelarna, har burit frukt.

Viktigast av allt, det som analytikerna kommer att studera mest noggrannt, är prognosen inför årets slut och framtiden.

Förbättrad Europaförsäljning
Koncernchefen Jorma Ollila förutspår en fortsatt stark volymtillväxt då det gäller försäljningen resten av året. Framför allt går det nu lite bättre i Europa.

Men det dröjer innan de nya modeller och produkter Nokia hoppas på slår igenom. Börsens reaktion på Nokias redovisning torde väl bli aningen tveksam. I förstone rapporteras faktiskt en viss kursnedgång.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".