Israel oroat över EU:s hållning

I Israel börjar man bli rädd för att landets behandling av palestinierna leder till en allvarlig kris med EU. Landet är på väg att få samma dåliga status som Sydafrika under apartheidregimen, varnar det israeliska utrikesdepartementet i en hemlig rapport.

Israel har länge haft svårt att få gehör i EU när det gäller konflikten med palestinierna. Bygget av barriären inne på palestinsk mark och den nu pågående blodiga israeliska offensiven i Gaza har inte gjort saken bättre.

Samtidigt jobbar EU på att få ett större inflytande i världspolitiken och det kan komma att ske på bekostnad av Israels ständige vapendragare USA.

Rädd för sanktioner
Det kan skada Israel, säger den hemliga analysen som har läckt ut från det israeliska utrikesdepartementet.

Man befarar att EU i värsta fall kan utsätta Israel för sanktioner och då har landet hamnat i samma läge som Sydafrika under apartheid.

Det tillsammans med att Israel tycker sig se en växande antisemitism i Europa gör att man i slutändan befarar att EU kan komma att ifrågasätta Israels rätt att existera som en judisk stat.

EU kan dra in bistånd
Samtidigt avslöjar nu EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana att EU är berett att dra in europeiskt bistånd till Israel om landet inte samarbetar med unionen.

I en EU-plan för att skynda på fredsprocessen i Mellan Östern säger Solana att Israel inte kan räkna med ekonomisk hjälp om de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken lever vidare efter att Gaza har evakuerats. Planen innehåller också ekonomisk och politisk hjälp till palestinierna.

Sharon ville förlänga Gazaoffensiv
När det gäller just Gaza har den israeliska storoffensiven där nu pågått i mer än två veckor. Redan i slutet av förra veckan ansåg den israeliska militärledningen att det var dags att avbryta offensiven.

Men premiärminister Ariel Sharon sa nej och han beordrade militären att fortsätta. I går utvidgades operationen och israelisk militär gick in i Beit Lahiya helt nära Gazas norra gräns mot Israel.

Hittills har över 120 palestinier dödats under den här offensiven, medan de israeliska förlusterna har inskränkt sig till fem döda.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".