Rwandiska Hutu-rebelledaren Callixte Mbarushimana vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag i september i år. Foto: Scanpix

ICC släpper rwandier misstänkt för grova brott

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag har i dag frisläppt en rwandier som var misstänkt för bland annat mord, våldtäkter och tortyr. ICC anser sig inte ha tillräckligt med bevis för att fälla honom.

Callixte Mbarushimana, en Hutu-rebelledare, har förnekat brotten, som ska ha begåtts mot civila 2009.

Han var högt uppsatt ledare för Hutu-rörelsen FDLR, Democratic Forces for the Liberation av Rwanda, som opererade från östra Kongo-Kinshasa vid gränsen mot Rwanda. 

Efter folkmordet 1994 och inbördeskriget som de tidigare rebellerna vann, flydde tiotusentals hutuer från Rwanda till Kongo, bland dem de som ingått i den ökända rwandiska Interahamwe-milisen. Där bildades senare FDLR som fortsatte att begå förfärliga brott mot civila, och slåss mot tutsi-styrkor på båda sidorna om gränsen mellan Kongo och Rwanda.

Efter den friande domen i dag återvände Mbarushimana till Frankrike, där han tidigare fått flyktingstatus.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista