540 anställda på Saab i Trollhättan varslas om uppsägning.

Var tionde anställd på Saab blir uppsagd

540 anställda på Saab i Trollhättan kommer att varslas om uppsägning. Beskedet är en direkt följd av ägaren General Motors hårda sparprogram för biltillverkningen i Europa.

Bland Saabs anställda i Trollhättan var oron stor på torsdagen.

– Det är tungt och blir bara tyngre och tyngre. Både kropp och själ tar stryk, säger Pontus Karlsson.

Nej, det var inga glada nyheter som nådde Jörgen Kaiser, Pernilla Petersson och Pontus Karlsson och de övriga drygt 5 500 anställda på Saabs fabrik i Trollhättan idag.

GM skär ner
Var tionde jobb eller 540 personer ska bort som en direkt följd till att ägaren General Motors vill skära i sina kostnader med 4,5 miljarder kronor de kommande två åren.

Även från fackligt håll var humöret lågt, men Paul Åkerlund, metallklubbens ordförande på Saab, säger att ingenting är klart förrän det är färdigförhandlat. 

– Det är inget roligt med ett sådant här besked, men vi får sätta oss ner och titta över detta organisatoriskt och se hur nedskärningen kommer att beröra produktionen, säger han.

Andra gången på två år
Det är andra gången på bara två år som det sparkas folk på Saab i Trollhättan. För två år sen varslades
1 400, nu är det dags igen.

Varslet som kommer läggas i morgon, innebär att drygt 300 metallare och 240 tjänstemän sägs upp.

– Framför allt är det i tillverkningen vi säger upp där vi har en viss överanställning, säger vd Peter Augustsson. 

Dagens neddragningar har ingenting att göra med det framtida beslutet om var General Motors ska tillverka sina mellanklassbilar; Saab 9-3 och Opel Vectra.

Beslut om nya bilen i vår
Först i vår kommer man att besluta om det blir i Trollhättan eller i tyska Rüsselsheim - tävlingen mellan vilken av de båda fabrikerna som är bäst och billigast fortsätter säger GM presschef i Europa Rüdiger Assion, till Ekot.

Så huvudvärken för Trollhättan är långt ifrån över, men kommunalrådet, socialdemokraten Gert-Inge Andersson är ändå optimistisk.

– I GM:s paket bygger man upp ett ingenjörscentrum i Trollhättan och det visar att man satsar långsiktigt på utvecklingssidan på Saab. Det är det positiva. Det negativa är ju att 500 varslas.

Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".