RÅ granskar fallet med narkosläkaren

Riksåklagaren ska granska hur fallet med den tidigare dråpåtalade läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus hanterades av åklagaraväsendet.

– Jag vill inte göra några bedömningar av hur åklagaren har agerat i det här fallet ännu. När det gäller frågan någon av åklagarna har gjort någon felaktig bedömning tycker jag att det är bra om den granskningen sker av justitiekanslern, som har anmälningar om detta på sitt bord, säger Riksåklagaren Anders Perklev.

Narkosläkaren på Astrid Lindsgrens barnsjukhus fick vänta i två och ett halvt år på att frias från anklagelserna om att medvetet förkortat livet på ett svårt sjukt barn.

En orsak till att ärendet tog så lång tid var motsägelsefulla uppgifter från olika expert om medicinska fakta.

Det är främst för att skapa bättre rutiner för framtiden som riksåklagare Anders Perklev nu, tillsammans med personal från Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket, kommer att gå igenom ärendet.

– Jag tycker vi måste titta på mycket av hur vi ska kunna få ett bra underlag för medicinska bedömningar. Det är den frågan som stått i centrum för det här ärendet. Hur man ska bedöma och tolka olika medicinska frågor, säger Anders Perklev.

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista