Polisinsats har gjort Fittja tryggare

Skadegörelse och vandalisering har fått mycket uppmärksamhet efter den senaste tidens attentat mot bussar och pendeltåg i bland annat Uppsala och Nynäshamn. Ett utsatt område, där polis sedan flera år försöker motarbeta skadegörelse och gängbråk är Fittja, söder om Stockholm.

Intrycket från Fittja Centrum är att det har blivit lite lugnare.

– Det är lugnt jämfört med hur det var för några år sedan, säger en säljare, som inte vill säga sitt namn, i en av centrumbutikerna.

På vilket sätt har det blivit bättre?

– Det har blivit bättre för jag tror att de flesta kriminella sitter fast och får avtjäna sina straff.

Har det också blivit hårdare kontroller?

– Ja, det har det blivit. Mycket mer än vad det var förut. Det är polispatruller som går runt i området.

I flera andra butiker och på medborgarkontoret, så blir svaren liknande, att det var ett tag sedan det var inbrott, att det är mindre vandalisering än förr och att det känns tryggare att röra sej ute i Fittja Centrum.

Ungdomens Hus har öppet varje kväll
Mycket pengar har satsats på projekt i norra Botkyrka, som Ungdomens Hus, ombyggt av ungdomarna själva, och öppet varje kväll. Där arbetar Ulla Paulsson. Hon anser att bra ordning är viktigt för ungdomarnas självkänsla.

– Det handlar om vilken syn jag har på mig själv och det handlar det också om för ungdomarna; vilken syn har de på sig själva. Är de förlorare eller är de något att räkna med, säger hon.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att det är ordning och reda, att det är rent och snyggt. Det är en värdighet i det.

Polisen har sedan fem år tillbaka en särskild grupp som ägnat sej åt gängen i södra Storstockholm. Gruppen kom till i ett akut läge med hot, våld och mycket brottslighet.

200 ungdomar har dömts
På de fem år som gått har 200 ungdomar dömts till fängelse. Särskilda Gänginsatsen, som gruppen om 30 poliser kallas, samarbetar med kollegor i övriga Sverige om arbetssätt och metoder men också med utredningar när personer de känner från Stockholmstrakten misstänks för brott på andra håll.

– Det som definitivt är bättre är att vi har en bättre ordning och trygghet ute på gatorna och i parkerna. Det är inte samma gäng som hänger i centrumanläggningarna och skrämmer folk med kamphundar, säger Fredrik Gårdare, chef för Särskilda Gänginsatsen vid Södertörnspolisen.

– Vi har inte busåkning i parker med stulna bilar och motorcyklar. Men den organiserade brottsligheten har vi fortfarande stort problem med, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".