Underleverantörer utan besked

Osäkerheten fortsätter för de många småföretag som är underleverantörer till Saabs fabrik i Trollhättan. Torsdagens sparpaket från General Motors inte innehöll några besked om framtiden för fabriken och för många företagare är det en nervös väntan.

– Det är inte bra. Man vet inte hur man ska investera och se på framtiden. Många industrier går för fullt och vill gärna fortsätt att ha fulltecknat. Det är med spänning man ser fram emot att klara av detta, säger Inge Johansson, VD för Gnosjö industriförening.

Idag är det många småföretag i Sverige som lever på att leverera delar till de svenska bilfabrikerna. Inför GM:s besparingsprogram på torsdagen var det många som fruktade ett negativt besked kring fabriken i Trollhättan.

Ingen minskad produktion
De uppsägningar som nu aviseras innebär inte en minskad produktion, utan det avgörande beskedet för småföretagen kommer först i vår när vi får veta om det är Tyskland eller Sverige som vinner dragkampen om biltillverkningen.

Om det blir en flytt kommer det få konsekvenser även för svenska underleverantörer, enligt Inge Johansson.

– Vi har svårt att hänga med när man flyttar produktionen nere i Europa. Konkurrensen ökar. Det är så att underleverantörerna ofta följer med och ligger runtomkring produktionen utav bilen. Det gör att vi gärna vill ha kvar Saab i Trollhättan, säger han.

Hård press på underleverantörerna
På GM avvaktar man med beskedet men redan idag är det en hård press på underleverantörerna.

– Vi gjorde förra året en kostnadsbesparing på fem procent på allt material vi köper. Vi kommer att fortsätta i år i ungefär samma takt. Det är tufft, för det måste innebära för underleverantörerna rejäla kostnadsbesparingar, säger Peter Augustsson, vd för Saab Automobile i Trollhättan.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista