Trängre efter fånguppror på Mariefred

Fulla häkten och fängelser har länge varit ett problem. Nu blir det ännu värre efter upploppet på Mariefredsanstalten på torsdagen. Reparationsarbetet efter upploppet kommer ta långt tid och för fångarna blir det mindre plats.

– Det går inte att reparera på en eller två veckor. Det är rätt omfattande reparationer som måste göras efter en sådan sönderslagning.

Vad betyder det för fångarnas situation?

– De får de ännu trängre, säger Owe Horned vid Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping.

Över 100 procents beläggning
I år har beläggningen varit mer än 100 procent på häkten och fängelser. I vissa fall har personer bott i små skrubbar, på toaletter eller tvättrum. Fler platser håller på att byggas men det tar tid.

Under tiden får kriminalvården brottas med ett annat problem, nämligen de upplopp som sker. Upplopp där det är vanligt att hela avdelningar slås sönder. Allt som finns tillgängligt, som stolsben och köksutrustning, kan användas för att bara förstöra.

Fångar måste flyttas
Det kostar stora pengar men betyder också att fångarnas egna platser försvinner. Konsekvensen är att fångarna måste flyttas och att platsbristen växer.

Owe Horned på Kriminalvårdsstyrelsen Norrköpingsregion har sedan tidigare uppdraget att utreda rymningen och gisslandramat vid Mariefredsanstalten. Innan han blev klar med den granskning så hann alltså ytterligare ett upplopp att äga rum.

– Jag tror att i grunden så är det som har hänt att det är en annan attityd från många unga intagna. En brist på respekt för vuxenvärlden och de regler som gäller, som har gjort det svårt på flera enheter, inte minst Mariefred, att möta detta på ett bättre sätt, säger han.

– Säkerheten till vardags hänger väldigt mycket ihop med hur fångarna och personalen kan umgås. De intagna har flyttat gränserna rätt ordentligt.

Tror du att de intagna blir påverkade av saker som händer på andra anstalter?

– Jag tror att det finns risk för en viss epidemisk hållning, om man får kalla det så, att man ser att det händer inte så mycket om man flyttar gränserna. Dessutom kanske det ökar ens status bland övriga fångar att man varit med om en sönderslagning.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".