Fortsatta krav på folkomröstning om EU:s nya grundlag

Regeringens planer på att låta riksdagens fatta beslut om EU:s nya grundlag redan före valet 2006 väcker ont blod hos landets EU-skeptiker. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Sören Wibe säger att riksdagen i så fall fattar beslut om något som den inte fått väljarnas mandat att besluta om.

– Det strider mot själva grundtanken i den representativa demokratin som ju går ut på att folket väljer sina representanter. Men de här representanterna ska ju deklarera för väljarna innan ett val vad det står för och ungefär efter vilka linjer de tänker besluta. Detta har aldrig varit uppe för svenska folket, säger han.

Persson säger nej till diskussion
Det var i en riksdagsdebatt tidigare i veckan som statsminister Göran Persson efter att först ha avfärdat tanken på folkomröstning, slog fast att frågan om den nya grundlagen inte heller ska bli föremål för diskussion i nästa val.

– Ska vi ändå inte ha ett riksdagsval emellan? Nej, det ska vi inte, för då är det lika bra att gå till en folkomröstning för då blir ju riksdagsvalet folkomröstningen. Det är ju det de vill ha som vill ha det under rikdagsvalet naturligtvis, sa Göran Persson. 

För att den nya EU-grundlagen ska träda i kraft måste den först godkännas av varje medlemslands parlament eller genom en folkomröstning i landet.

Regeringen vill låta riksdagen besluta
Regeringens tanke är att låta den nuvarande riksdagen, där cirka 80 procent av ledamöterna är för den nya grundlagen, fatta det nödvändiga beslutet. En plan som också stöds av de borgerliga partierna.

De som vill ha en folkomröstning, eller åtminstone skjuta på riksdagsbeslutet till efter valet 2006 är mycket kritiska.

– Det regeringen gör då är att de spär på föraktet för politiker dramatiskt. Folk kommer att bli förbannade på detta. När politiker i riksdagen talar om, och är oroliga för, politikerförakt, borde de veta att det är de som skapar det genom såna här beslut. Att omyndigförklara folket, går folket inte med på, säger Jesper Katz, styrelseledamot i Junilistan.

I dagsläget ser det ut att bli folkomröstning i ett tiotal av EU:s medlemsländer. Bland annat Frankrike och Storbritannien.

Sören Wibe och Jesper Katz, som båda är aktiva i det nätverk som driver frågan om en svensk folkomröstning, säger att vapnen på intet sätt är nedlagda, trots regeringens negativa hållning.

”Vår kamp fortsätter”
– Vi tänker ingalunda lägga av kampen att få till stånd en folkomröstning, utan tvärtom har vi alldeles nyligen gjort ett par anställningar för att trappa upp den. Vi kommer att fortsätta den här kampen, säger Sören Wibe.

– Folk vi inte ha en EU-grundlag som är överordnad svensk lag utan att de först får säga sitt. Det är ett demokratiskt hederlighetskrav, säger Jesper Katz.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".