Kunderna lämnar Arthur Andersen

Fler och fler företag lämnar revisionsfirman Arthur Andersen efter skandalen med energijätten Enron. I onsdags var det bolåneinstitutet Freddie Mac, förra veckan läkemedelsjätten Merck och nu flygbolaget Delta. Arthur Andersen har förlorat ett trettiotal storföretag sedan Enronkonkursen när revisionsföretaget drabbades av negativ publicitet.
Arthur Andersen erkände också att företagets anställda strimlat Enron-dokument. Förlusten av fem viktiga storkunder: Merck, SunTrust, Freddie Mac, Enron och Delta, kommer att kosta Arthur Andersen mellan 75 och 100 miljoner dollar, hävdar en industrianalytiker. Ingen alarmerande summa i ett företag med en multimiljardomsättning, men bedömare spår att flykten kommer att fortsätta - eftersom storkunder har en tendens att påverka mindre kunder. Enligt uppgift har flera andra av Arthur Andersens kunder - däribland FedEx och Georgia Pacific - inbjudit andra revisionsföretag att lämna kostnadskalkyler. Arthur Andersen behandlas som industripariah och det är svårt att se hur de ska kunna överleva om de inte går ihop med ett annat företag, sa revisionsprofessorn Ramy Elitzur i en intervju. Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista