Industrijobb ersätts av tjänstesektorn

De senaste åren har tiotusentals industrijobb försvunnit från Sverige. Efterfrågan på arbetskraft är fortfarande svag och frågan är var de nya jobb finns som ska ersätta industrijobben. (Ekonomiekot)

– Ja, de finns på de områden där människor kommer att efterfråga varor och tjänster i framtiden. Och det bestäms av de behov som finns i ett samhälle och vad människor vill köpa i form av varor eller tjänster, sjukvård eller kylskåp eller nåt annat, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

För dem som just förlorat sina jobb i Trollhättan, ger nog inte det svaret särskilt mycket hopp. På landets arbetsförmedlingar var antalet nyanmälda jobb 2 000 färre i september, i jämförelse med samma månad i fjol. Detta trots att konjunkturen fortsätter att förbättras i Sverige.

Vad krävs för att vända?
Så vad krävs då för att vända utvecklingen, med jobb som försvinner utomlands, och nya jobb som lyser med sin frånvaro? Arbetslivsminister Hans Karlsson vill satsa på utbildning och trygga villkor.

– Vi ska vara duktiga på att utbilda och vara duktiga på ställa om, ha hög trygghet i samhället i form av anställningsskydd, turordningsregler, bra sociala villkor, hög a-kassa och sjukförsäkring. Då vågar människor delta och medverka i den här omställningsprocessen, eftersom man känner sig säker på att det kommer något bättre senare, och man behöver inte sälja sitt hus eller göra en jättestor uppoffring i den omställning som man drabbas som enskild individ.

Sjukförsäkringen omstridd
Men åsikten att hög a-kassa och sjukförsäkring, kommer att leda till något bättre framöver, delas inte av Ebba Lindsöö, som är vd för Svenskt näringsliv, en organisation som representerar Sveriges arbetsgivare och företagare.

Ebba Lindsö ser i motsats till Hans Karlsson just sjukförsäkringen, som ett stort problem för de framtida jobben. Detta eftersom arbetsgivarna från och med den 1 juli betalar för även den tredje sjuklöneveckan för de anställda.

– Man kommer att var tvungen att fundera över vad har den personen för sjukdomshistoria. Dessutom kommer det att vara återhållande för nyanställningar och det är precis nyanställningar vi behöver.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".