"Hela GM tillsammans, kasta skräckprogrammet" står det på banderollen som tyska arbetare vid Opelfabriken i Bochum håller upp.

Olaglig strejk på Opelfabrik fortsätter

Uppdaterad 11:40
På Opelfabriken i Bochum i Tyskland står banden stilla sedan arbetarna har gått ut i vild strejk i protest mot GM:s besparingar som kommer att drabba fabriken hårt. 7 000 personer arbetar vid fabriken i Bochum.

De anställda la ned arbetet redan på torsdagskvällen och den vilda strejken har fortsatt på fredagen.

Redan på torsdagen varnade fackledare i Bochum för aktioner som kunde stoppa produktionen, efter att GM-ledningen presenterat sin plan.

Bochum drabbas hårdast
I Bochum finns den Opelanläggning som troligtvis drabbas hårdast när GM ska minska personalen i Europa med 12 000 anställda.

I den forna industriorten i Ruhr arbetar i dag drygt 7 000 för Opel och enligt facket riskerar över 3 000 av dem att förlora sitt jobb.

Mest omoderna fabriken
Anläggningen är de mest omoderna av GM:s 11 fabriker i Europa och den som också har dem högsta produktionskostnaderna.

Någon tidsgräns för hur länge strejken kommer att pågå har inte nämnts. Vad Opelledningen nu fruktar är att aktionen sprider sig till andra fabriker och lamslår hela produktionen i Tyskland.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".