Morgan Tsvangirai frikändes.

Tsvangirai överraskande frikänd

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai frikändes på fredagen efter en utdragen rättegång, där han stått åtalad för mordförsök på president Robert Mugabe och försök till en statskupp. Men ett nytt åtal om förräderi väntar redan om en månad.

Brett leende kunde Morgan Tsvangirai lämna domstolen i Harare, efter en rättegångsprocess som pågått i nästan två år, och där en fällande dom kunde ha betytt 15 års fängelse eller döden genom hängning.

Överraskande domslut
För många kom frikännandet som en överraskning, eftersom president Mugabe bytt ut många domare och ensidigt förändrat det juridiska systemet i Zimbabwe. Han har också ändrat presslagarna som inte tillåter någon opposition eller kritik.

Domaren formulerade domslutet, som han funderat över i två månader, som att högförräderi inte bevisats ”bortom allt rimligt tvivel”.

En del tolkar det som att Mugabe inte ville blåsa nytt liv i oppositionspartiet MDC, genom att göra deras ledare till en martyr, en ny ”Nelson Mandela”.

Överklagande är att vänta
Domen kommer att överklagas, och ett nytt åtal väntar om en månad, också det för förräderi, sedan Tsvangirai förra året uppmanat till gatudemonstrationer och störtande av president Mugabe. Uttalandet tolkas av regeringspartiet som en uppmaning till statskupp.

Rättegången har effektivt bromsat oppositionens politiska kraft, och hindrat den från att våga sig på strejker, demonstrationer och valmöten. Den nya rättegången hindrar också oppositionen från att nu ägna sig åt valkampanjer inför nästa års parlamentsval.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".