RÅ granskar våldtäktsfall på fyra orter

Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen ska tillsammans se över varför så få polisanmälningar om våldtäkter leder till åtal. Fyra åklagarkammare i landet ska granskas för att se om det finns brister i utredningsarbetet.

Att så få fall av anmälningar leder till åtal gör också att kvinnor låter bli att anmäla om de blivit våldtagna.

– Kvinnorna blir inte tagna på allvar. De flesta kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkter och som verkligen törs göra en anmälan säger själva efteråt att om de hade vetat att de skulle ha behövt gå igenom våldtäkten igen skulle de aldrig gjort någon anmälan, säger Ireen von Wachenfeldt, som är ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks.

Få fall leder till åtal
Två universitetsutredningar visar att 95 procent av kvinnorna som anmäler våldtäkter får beskedet att polisutredningen har lagts ner innan den gått så långt som till åtal.

I Stockholms city anmäldes 156 våldtäkter mellan 2001 och 2002. Nio ledde till åtal. I Uppsala anmäldes 125 våldtäkter mellan åren 1999 och 2002. Sju ledde till åtal.

Överåklagaren i Stockholm, Agneta Blidberg, har därför beslutat att granska hur de anmälda våldtäkterna i Stockholm har behandlats.

Fyra orter ska granskas
Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen kommer nu också att titta närmare på varför så få åtal väcks. Det ska man göra på fyra ställen i landet, i Sundsvall, Jönköping, Karlskrona och Falun.

– Antalet åtal för våldtäkter är relativt lågt och man ska samtidigt komma ihåg att den här typen av brott är väldigt svårutredd. Det finns ju av naturliga skäl sällan några vittnen. Den tekniska bevisningen kanske inte heller alltid finns, säger Astrid Eklund, chefsåklagare hos Riksåklagaren.

– Att detta är brott som är svåra att bevisa som fenomen är en sak. Men å andra sidan gäller det att försöka hitta metoder och rutuiner så att förundersökningarna blir så bra som det bara går. Det är det som den här granskningen ska leda till. Granskningen är inte bara negativ utan den ska också vara positiv så till vida att man ska kunna hitta goda exempel som kan föras fram vidare i försöken att hitta förbättringar för framtiden, säger hon.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".