Foto: Bertil Ericson/PRB

Alla misstänkta systembolags- chefer har lämnat sina jobb

Alla 77 butikschefer som är misstänkta för brott i muthärvan i Systembolaget har lämnat sina jobb. Det avslöjar nu Systembolagets ledning. Många av dem har lämnat cheferna har lämnat sina jobb frivilligt på olika sätt.

– En del av de här 77 personerna har ju på eget initiativ sagt upp sig och lämnat organisationen. Andra har kommit och berättat och gått hem med full lön i avvaktan på åtal. En tredje grupp har vi uppmanat att gå hem i avvaktan på att åtal väcks, säger Anitra Steen, vd för Systembolaget.

Har lokaliserat chefer
23 brottsmisstänkta butikschefer har slutat på Systembolaget. 33 har själva trätt fram och berättat att de ingår i åklagarens förundersökning. De återstående 21 har Systembolaget själva lokaliserat och tvingat gå hem.

Åklagarens förundersökning, där namnen på de misstänkta står, är fortfarande hemlig.

Anitra Steen vill inte svara på exakt hur Systembolagets ledning har kunnat få fram namnen på de misstänkta som inte själva har trätt fram.

– Vi har inte tillgång till förundersökningen eftersom den är sekretessbelagd. Däremot har vi på annat sätt kunnat dra slutsatser och fått information så att vi kan agera.

Hur har ni burit er åt då?

– Man kan lägga ihop två och två och se hur saker och ting förhåller sig, så att det har gått bra.

Ingen har fått sparken
53 butikschefer i Systembolaget går nu alltså hemma med full lön i avvaktan på vad som ska hända med dem.

– Ingen har fått sparken ännu och det beror ju på att åtal inte är väckt. Vi vet inte vad som läggs de här personerna till last till alla delar. De har inte berättat det och vi har inte tillgång till förundersökningen. Det vi har sagt är att vi går hem med full lön i avvaktan på att förundersökningen slutförs, säger Anitra Steen.

Mutmisstankar
De 77 butikscheferna i Systembolaget är misstänkta för att ha tagit emot olika gåvor eller pengar från Systembolagets leverantörer. I de flesta fall rör det sig om mindre belopp, men enstaka fall handlar om tiotusentals kronor.

Att alla misstänkta chefer nu har lämnat sina jobb innebär att Systembolaget kan börja blicka framåt igen, säger vd Anitra Steen.

– Vi tycker att det är viktigt att man inte är kvar i sitt arbete för man fungerar inte som chef och det är till skada för organisationen och arbetet i butikerna, säger hon.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".