Calle Jonsson kan lämnas ut

Calle Jonsson som är misstänkt för dråpförsök för tre år sedan på ön Kos, kan lämnas ut till Grekland och ställas inför rätta där. Det beslutade Södra Roslags tingsrätt på fredagseftermiddagen.

– Beslutet innebär att Calle Jonsson kan lämnas ut till Grekland för att ställas inför rätta där.

Inom trettio dagar måste Grekland inkomma med en begäran att lämna ut honom och då måste han åka dit. Om inte

Calle Jonssons advokat Leif Silbersky överklagar till Svea hovrätt. Om han ska göra det är ännu inte bestämt.

Varför kommer beslutet just nu?

– Det beror på nya regler. Tidigare fanns utlämningslagen, då hade det varit en prövning av det här fallet i svensk domstol. Det handlar om att Leif Silbersky inte anser att rättegången blir rättvis. Det finns många frågetecken kring polisutredningen bland annat. Då hade justitieminister Thomas Bodström fått avgöra hela frågan.

– Men i och med att alla EU-länder har beslutat att godkänna varandras rättssystem så finns det något som kallas för arresteringsorder. Det har varit en tvist om vilken av dessa lagar som ska gälla, eftersom dådet begicks när utlämningslagen fanns. Det man har beslutat idag är att arresteringsordern ska gälla, alltså kan han lämnas ut.

Men Grekland har ändå en inskränkning när man har skrivit på?

– Just precis och den ligger ute på regeringens hemsida och är kan man tydligt läsa att om det motsvarande hade inträffat för en grek så skulle man inte Grekland ha lämnat ut det. Om man ska tro det som står på hemsidan.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista