Lunchdisko, Juholtare och appa är några av de nya ord som Språkrådet publicerar på 2011 års nyordslista. Foto: Scanpix

Appa och flipperförälder – här är årets nya ord

Arabisk vår, Juholtare, appa och ofast jobb är några av årets nya ord som finns med på Språkrådets nyordslista som publiceras i dag.

Språkrådet, som grundades 2006 är Sveriges officiella språkvårdsorgan som ger råd i språkfrågor och följer språkutvecklingen. En gång om året publicerar organet en nyordslista med aktuella ord som uppkommit i år, eller ord som ökat i användning under året.

Bland årets ord som finns på listan hittar man bland annat Juholtare - "förhastat uttalande som man snart tvingas backa på", lunchdisko och otrohetsdejting - "tjänst där en person med en fast relation kan komma i kontakt med någon för en otrohetsaffär".

Språkrådet registrerar nya ord och fraser i svenskan, men det handlar inte om att godkänna ord. Det kan bara språkbrukarna själva göra genom att använda dem, står att läsa på Språkrådets hemsida.


#text=4880985#Birgitta Lindgren, nyordsredaktör på Spåkrådet berättar hur de på Språkrådet väljer ut vilka nya ord som platsar.

Julia Milder

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista