Arbete efter fängelse kan ge lägre arbetsgivaravgift

Många fängelsedömda har svårt att få arbete efter att de har avtjänat sina straff. Därför vill regeringens arbetsgrupp Mobilisering mot narkotika inleda samtal med näringslivet.

Jörgen Svidén är jurist och ansvarig för kriminalvårdsfrågorna inom Mobilisering mot narkotika.

– Vi ska inleda samtal med arbetsmarknadens parter för att diskutera hur man ska få in den här gruppen på arbetsmarknaden.

– Den som ägnar sig åt missbruk och därmed kriminalitet vid sidan av sin kriminalitet, bara att få den att upphöra med det sänker ju kostnaden. Kan man få den personen att bli produktiv så har man ju vunnit mycket.

Regeringen vill inleda samtal
Regeringens arbetsgrupp Mobilisering mot narkotika vill inleda samtal med arbetsmarknadens parter - och kan tänka sig att företag som tar emot tidigare interner till exempel skulle kunna få sänkt arbetsgivareavgift.

– Det är möjligt att man måste skapa vissa lättnader i systemet för att för att få in den här gruppen på arbetsmarknaden. Det kan handla om sänkta arbetsgivaravgifter eller något slags traineesystem. En stor del av företagen borde vara intresserade av att sänka sina kostnader. Kriminella missbrukare står för en hel del brott i samhället, påpekar Jörgen Svidén.

Frågan är då hur arbetsmarknadens parter ser på de här idéerna?

Jan Peter Duker, vice VD för Svenskt Näringsliv säger att man inte hittills diskuterat eller prioriterat detta.

– Vi är naturligtvis beredda att lyssna om regeringen har någon idé, säger Duker.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson ser positivt på arbetsgruppens förslag.

– Lyckas man få en större andel av de som begår brott att inte återfalla då tjänar vi alla på det och det måste vi väga in när vi tar ställning till förslaget, säger Olausson.

”Brister om man inte kan följa upp”
Jörgen Svidén i regeringens arbetsgrupp Mobilisering mot narkotika tycker att det är dags att fokusera på vad som händer efter att en person muckar från fängelse.

– Det kan vara väldigt bra åtgärder inne på anstalten, man kan bedriva hur bra arbete som helst. Men om man inte har möjlighet att följa upp det efteråt så brister det ju.

Förslaget är ännu inte klart men ska senare lämnas till Justiedepartementet.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".