Utpekad sitter i Metalls styrelse

Styrelsen för Metallfackets avdelning 112 i Trollhättan har avgått efter anklagelser om sprit- och sexresor för medlemmarnas pengar. En av dem som lämnade styrelsen, Tonnie Andersson, sitter också i Metalls centrala förbundsstyrelse. Han vet just nu inte om han kommer att sitta kvar på den posten.

– Jag har inte varit med på några utlandsresor och följaktligen inte varit med på några nattklubbsbesök. Däremot när det har varit konferenser här hemma så har vi fått vin eller öl till maten och sedan kan det ha blivit några öl efteråt också.

Vem har betalat det?

– Det har gått på medlemmarnas pengar.

Vad tycker du om det?

– Nu i efterhand så tycker man naturligtvis inte att det är rätt, säger Tonnie Andersson.

Tonnie Andersson har suttit i avdelning 112:s styrelse sedan 1999. I september valdes han in i Metalls centrala förbundsstyrelse.

Han säger att han inte har känt till 112:ans vidlyftiga representation, som enligt den revisionsrapport som kom förra veckan uppskattas till att ha uppgått till en halv miljon kronor under åren.

Har inte funderat på sin position
Tonnie Andersson säger att hans öl- och vin konsumstion bara har uppgått till några hundralappar och att han inte har funderat på om han kan sitta kvar i Metalls styrelse.

Metalls ordförande Göran Jonsson vill inte uttala sig om Anderssons position.

Men tidigare på fredagen tyckte han att det var självklart att hela avdelning 112:s styrelse lämnade sitt uppdrag.

– Vi bestämde oss då för för att det bara är ett skott kvar att skjuta och det är att vi tar över avdelningen, ber styrelsen att avgå, suspenderar ombudsmännen och sätter dit ombudsmän från Stockholm, sa Göran Jonsson.

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin beklagar det som har hänt i ett av LO:s medlemsförbund. Hon tror inte att det har skadat förtroendet för fackföreningsrörelsen även om hon ifrågasätter Tonnie Andersons framtid i Metalls styrelse.

– Man måste välja att avgå om medlemmarna inte har förtroende för en och det är något som han måste fundera över.

Tycker du att han borde avgå?

– Jag tror att jag redan har svarat på den frågan. För mig är det självklart att om jag inte har medlemmarnas förtroende och har avgått från mitt lokala uppdrag har jag svårt att se att man har medlemmarnas förtroende att sitta på ett central uppdrag. Men detta kan bara han och Metall avgöra, säger LO:s ordförande.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".