Bostadsområde i Rinkeby i Stockholm. Foto: Maja Lagercrantz/Sveriges Radio.

Fler får lägenhet via socialtjänsten

1:38 min

Fler lägenheter förmedlas via kommuners socialtjänst, till människor som inte får kontrakt på den vanliga bostadsmarknaden. Det visar en rapport från Boverket, men hur det ska tolkas är osäkert.

– Det skulle kunna vara så att hemlösa får ett någorlunda ordnat boende och en chans att komma tillbaka till den ordinarie bostadsmarknaden säger Micael Nilsson som är expert på bostadssociala frågor på Boverket.

Om man tolkar det negativt, hur skulle det se ut då?

– Att kraven på människor som söker bostad har hårdnat och att allmännyttan blir allt mer lik en privat hyresvärd och ställer hårdare krav. Det gör att kommunerna måste gå in och skriva avtal med värdarna och sen hyra ut i andra hand.

Antalet lägenheter som förmedlas via så kallade sociala hyreskontrakt har ökat i Sverige, från strax över 11 000 år 2008 till fler än 13 000 i år.

Den som söker ett hyreskontrakt på den vanliga marknaden behöver ofta visa upp ett fläckfritt förflutet som boende, med goda referenser. Kraven på inkomst ökar, både att inkomsten ska vara stabil och att den ska vara hög, och det här är krav som till exempel nyanlända invandrare eller unga människor kan ha svårt att leva upp till.

– Vi ser att ungdomarna får svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Det är högre priser och hårdare konkurrens men det kan också vara problem ute på landsorten att fastighetsägarna ställer hårda krav.

Under 90-talet skedde en förändring på bostadsmarknaden där de privata värdarna får ta ett större ansvar. Enligt en ny lag ska också allmännyttan agera mer affärsmässigt  och det påverkar också situationen för de som har svårt att få kontrakt säger Micael Nilsson.

– Om du har en person som till exempel precis har kommit ut från ett fängelsestraff som behöver en lägenhet för att återetablera sig i samhället. Då kanske det inte bedöms som affärsmässigt att hyra ut till en sån person eller till hushåll som tidigare har haft ekonomiska problem.

Elsa Helin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista