Höga oljepriser slår mot plastindustrin

Det rekordhöga oljepriserna slår hårt mot den svenska plastindustrin som är en av de mest oljeberoende industribranscherna. Med stigande råvarupriser har lönsamheten försämrats för många.

Företaget Gnosjöplast märker tydligt av det höga oljepriset.

– Leverantörerna höjer materialpriserna. Vi har sett en ökning på vissa speciella material på mellan 10 och 25 procent, säger inköpschef Jerry Einarsson på Gnosjöplast.

Vad betyder det för er?

– Det betyder att vi har ökade kostnader och att vi måste se över den kalkylmässiga delen.

Det känns i kassaflödet?

– Ja, det gör det.

Gnosjöplast, med sina nästan 90 anställda, formsprutar och formblåser olika plastprodukter där den allt dyrare oljan är en av de viktiga råvarorna. Bara sedan i somras har inköpspriset gått upp med runt 20 procent, men eftersom mycket av produktionen går till bilindustrin så är det svårt att ta ut den ökade kostnaden.

– Fordonsindustrin, som vi levererar till, vill att vi sänker priserna, säger Jerry Einarsson.

Fordonsindustrin vill ha lägre priser men ni får betala mer för råvaran?

– Så är det. Vi måste göra någonting och man undersöker olika åtgärder men det är svårt.

På liknande sätt ser det ut hos många andra plastföretag. Situationen späs på av att den ökade efterfrågan från den kinesiska industrin trissat upp priserna och till och med gjort det svårt för en del företag att få tag på råvara.

– Det som är problematiskt för företagen är att de inte kan ta ut ökningen på priset till kunden. Det går ut över lönsamheten. Det som finns för att motverka detta är att gå andra vägar. Man får öka effektiviteten eller minimera materialåtgången. Kanske satsa på nya produkter, säger Åsalie Hartmanis, informationsdirektör på branschorganisationen Plast- och kemiföretagen.

Om det här nivåerna på oljepriserna kommer ligga kvar, vad tror du att det innebär framöver?

– Det blir att företagen verkligen får se över både sin produktion och sina produkter skulle jag tro, säger hon.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".