Flicka överklagar friande våldtäktsdom till HD

En 16-årig flicka som säger sig ha blivit våldtagen av tre unga män överklagar nu själv tingsrättens och hovrättens friande domar till Högsta Domstolen. (Radio Stockholm)

Flickans ombud advokat Elisabeth Fritz säger att hon och flickan nu vill veta vad som egentligen krävs för att någon ska ställas till ansvar för en våldtäkt.

– I den här domen tycker jag att det ställs så orimliga beviskrav så att det i princip blir omöjligt att döma någon för en gruppvåldtäkt. Jag kan inte se vad det här flickan mer skulle ha gjort eller vad hon skulle ha haft för mer bevisning än det som finns i det här målet, säger advokat Elisabeth Fritz.

– Vi har en mycket trovärdig målsäganden som genomgående hos polis, tingsrätt, hovrätt har berättat om samma händelse. Hon har också skador i underlivet. Det finns läkarintyg, säger hon.

Tre unga män friades
Våldtäkten ska enligt flickan skett under en fest i Slagsta i Botkyrka i början av januari i år.  Tre unga män två 18-åringar och en 22 åring ska ha låst in sig med den då 15- åriga flickan i ett rum och där våldtagit henne.

Männen menar att hon gått med på att ha sex frivilligt. Både tingsrätten å Hovrätten friade dem.

Hovrätten anser bland annat att det inte är säkert att flickans skador kommer från en våldtäkt. Trots att hovrätten tycker att flickan är trovärdig menar den att hennes uppgifter inte får  tillräckligt stöd av övriga bevis.

Åklagaren driver inte fallet vidare
Charlotta Tanner var åklagare i både tingsrätt och hovrätt. Hon väljer att inte låta riksåklagaren driva vidare målet i HD  eftersom hon inte hittat något som skulle vara vägledande för framtida domar i målet men tycker att det år bra att flickan går vidare eftersom de friande domarna kan ge fel signaler.

– Det är väl så att en flicka som blir utsatt för något sånt här får till viss del skylla sig själv. Det är de signaler som det här ger. Att hon kanske ändå var med på det.

16-åringens juridiska ombud Elisabeth Fritz säger att det är ovanligt att någon som utsatts för ett övergrepp själv orkar driva ett mål så här långt.

– Det är inte vanligt men hon känner sig orättvist behandlad och hon känner sig förnedrad och kränkt över det här domslutet.

Johan Westerberg, Radio Stockholm
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".