Kyrka i Bagdad skadades i ett bombattentat.

Flera attacker mot kyrkor i Bagdad

I Irak har flera explosioner under lördagsförmiddagen skakat Bagdad. Bland annat har fem kyrkor i staden utsatts för bombattentat.

Den heliga muslimska fastemånaden ramadan inleddes alltså med vad som tycks vara samordnade attacker riktade mot den kristna minoriteten i Irak. Landets kristna misstänks ofta för att på grund av sin religion stöda ockupationen av landet.

Fem kyrkor angreps
Sprängladdningarna detonerade under morgontimmarna utanför fem av Bagdads kyrkor. Flera av kyrkorna skadades och men enligt rapporterna från Bagdad kom inga människor till skada.

Det här är den andra samordnade attacken mot Iraks kristna, i augusti i år dödades elva personer i attacker mot kyrkor. De kristna utgör ungefär tre procent av landets befolkning.

Men också ett sjukhus angreps. Under lördagsförmiddagen dödades en sjukvårdare och flera av hans kollegor skadades när en granat träffade sjukhusets trädgård. 

Granat slog ner nära hotell
Strax efteråt slog en granat ner i närheten mellan ett hotell och en kyrka. Det är oklart om det var kyrkan eller hotellet, där många utlänningar bor, som var målet.

Nu överväger ledningen för ockupationstrupperna att sända brittiska soldater till Bagdadområdet i ett försök att öka säkerheten där. 

Brittiska trupper kan förflyttas
De brittiska trupperna har ända sedan ockupationen inleddes våren 2003 bara opererat i södra Irak i och omkring staden Basra.

Men de kan komma att behövas som förstärkning i Bagdadområdet så länge amerikanerna är fullt upptagna med de pågående insatsen mot det sunnimuslimska motståndsfästet Falluja väster om Bagdad.

Tusen soldater omringar Falluja
Fler än tusen amerikanska och irakiska soldater omringar staden och bombar den nattetid för att försöka oskadliggöra den terroriststämplade upprorsledaren Abu Musab al-Zarqawi.

Man tror att han leder attackerna mot både utländska trupper och civilpersoner från Falluja.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".