Ökat intresse för e-böcker stoppar utlåning

2:30 min

Antalet lån av e-böcker på biblioteket har nått nya rekordhöjder under året. På vissa håll har det blivit så kostsamt för biblioteken att man satt in restriktioner eller stoppat lån av e-böcker helt.

Och i arbetet med ett nytt avtal mellan bokförläggarna och biblioteken diskuteras nu därför olika lösningar för framtiden.

– Ja det ökar markant, och senaste året har intresset för e-böckerna ökat mycket, säger Daniel Andersson.

Han är projektledare vid Stockholm stadsbiblioteks virtuella enhet, och står vid en vanlig dator där det ryms betydligt fler böcker i elektronisk form än vad det står på den välfyllda hyllan bakom.

Det är gratis att låna och tanka ner en e-bok under begränsad tid. Biblioteket betalar däremot med rådande avtal tjugo kronor varje gång till förlaget, det vill säga halva kostnaden för utlåningen av en vanlig bok i pappersformat. Problemet är bara att vissa e-böcker nu lånas ut i betydligt fler antal.

I Lidköping till exempel har det därför blivit helt stopp på de här nu kostsamma lånen tillfälligt.

– Det tycker jag är tråkigt, men jag förstår varför man gör det. Det är svårt att kontrollera en rörlig kostnad när intresset ökar. Ett fysiskt mediebestånd kan man ju hantera genom att sluta köpa in det om man får slut på pengar. Det går ju inte på samma sätt med e-böckerna, säger Daniel Andersson.

– Men det är tråkigt då det motverkar bibliotekets uppdrag som är att tillhandahålla fri tillgång till information och medier.

Det mest tydliga exemplet på e-bokens framfart vid biblioteken i år är biografin om en viss svensk fotbollsstjärna där pappersutgåvan i exempelvis Stockholm lånats ut runt 250 gånger sedan den släpptes som lånebok för fyra veckor sedan, e-boken har nått drygt 1 600.

För att minska kostnaderna har majoriteten bibliotek nu även begränsningar på hur många e-böcker man max får låna i veckan. Och vid förlagen har det samtidigt väckts en oro för uteblivna intäkter.

Bonniers bland annat har uppgett för flera morgontidningar i veckan att konkurrensförhållandet blir konstigt när en person via samma dator behöver betala för en e-bok vid nätbokhandeln, men hämta den gratis från bibliotekets hemsida.

Förläggare och bibliotek för nu samtal om eventuellt nytt avtal, där olika lösningar diskuteras, säger Mikael Petrén, enhetschef vid Stockholm stadsbibliotek.

– Alternativet är det man har i USA, att man köper ett visst antal licenser. Så att man får välja hur många e-bokstitlar man vill låna ut. När de tar slut får låntagarna ställa sig i kö precis som man gör till en pappersbok, säger Mikael Petrén.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista