Rocco Buttiglione.

Svenska Europaparlamentariker vill fälla EU-kommissionen

En majoritet av de svenska Europaparlamentarikerna kommer att rösta nej till hela EU-kommissionen om italienaren Rocco Buttiglione blir kvar som kommissionär för flyktingfrågor och rättsliga frågor. Det visar en rundringning till de svenska EU-parlamentarikerna.

Frågan som Ekot har ställt är: ”Om Rocco Buttiglione står kvar som kommissionär för medborgerliga rättigheter, flyktingfrågor och rättsliga frågor hur kommer du då att rösta?”

Av de nitton svenska Europaparlamentarikerna har tio bestämt sig för att rösta nej.

– Man kan inte ha en kommissionär som har andra åsikter än det som är den framförhandlade kärnan i den europeiska idén, säger centerns Lena Ek.

Men är det värt att fälla hela kommissionen för hans skull?

– Ja, därför att den portfölj som det är föreslaget att han ska få är så viktig. Det handlar om rättssäkerhetsfrågorna, säger hon.

Lena Ek är en av tre svenska ledamöter i den liberala gruppen. De andra i den gruppen, folkpartisterna Cecilia Malmström och Maria Carlshamre, kommer också att rösta nej. Liberalerna i parlamentet har bestämt sig efter en tidvis hård intern debatt.

Bestämde sig tidigt
Enklare har det varit för de två svenska vänsterpartisterna och den ende svenske miljöpartisten. De bestämde sig på ett tidigt stadium för att rösta nej till hela kommissionen.

Av parlamentets fem svenska socialdemokrater har fyra redan nu bestämt sig för att rösta nej till en kommission med Rocco Buttiglione som ansvarig för mänskliga rättigheter.

Den femte socialdemokraten Eva Hedkvist Petersen vill först se vilka förändringar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är beredd att göra.

Dilemma för de tveksamma
Samma sak gäller kristdemokraternas Anders Wijkman och Junilistans tre ledamöter. Dilemmat för de tveksamma är att det inte finns något mitt-emellan-alternativ. Det går bara att antingen rösta ja eller att fälla hela kommissionen.

Men det finns annat som är svårt i den här frågan, tycker Junilistans Nils Lundgren.

– Han konstaterar med all rätt att han företräder precis det som en rättrogen katolik ska företräda eftersom Påven har sagt det. Säger man nej på den grunden så säger man att romerska katoliker inte ska göra sig besväret. De kan vi inte ha. Hur går det ihop med att vi inte får se till religion och så vidare? frågar sig Nils Lundgren.

Men är inte detta ett sätt att lite smita ifrån sitt ansvar genom at resonera som du gör?

– Nja, jag säger att så här går mina tanker. Vi har inte tagit ställning än. Men när vi tar ställning ska vi inte bara säga ja eller nej, utan varför vi sa ja eller nej.

Parlamentets fyra moderater bestämde sig redan tidigare i veckan för att rösta ja.

– Ja, jag anser att han ska accepteras, för jag anser inte att någons religiösa uppfattning ska stå ivägen för att man ska kunna bli kommissionär, sa moderaternas Europaparlamentariker Gunnar Hökmark.

Den 27 oktober ska parlamentet vid sitt möte i Strasbourg rösta om EU-kommissionen.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista