Vitryska valet anses givet på förhand

Det vitryska parlamentsvalet överskuggas av folkomröstningen om presidenten Alexander Lukasjenko ska kunna väljas för en tredje period. Oppositionen kämpar för att alls höras i de statskontrollerade tv-kanalerna. Trycket är hårt på folket att säga och rösta rätt.

I Minsk är en ren stad, överallt sopas och fejas. Men de sopande kvinnorna har order uppifrån att inte säga något till journalister.

– I går kom chefen till dem och sa om de talar till journalister blir de av med sitt jobb, berättar Olga Matvejeva, ung journalist på en av få oppositionella tidningar.

Oppositionen kallar till protestmöte
Igår, fredag, fanns det flygblad över hela staden med uppmaningar att komma till oppositionens protestmöte mot valresultatet på måndag. Papper som dessa kvinnor effektivt sopat bort och nu inte får säga någonting om.

– Den här månaden borde kampanjen ha handlat om parlamentsvalet. Men det har förvandlats till en kampanj för presidentens folkomröstning. Så folk pratar bara om det och i de tre tv-kanalerna får inte oppositionen utrymme alls, fortsätter Olga.

Den vitryska oppositionen är satt under hård press. Den grips och fängslas och senast dagen före valet underkändes en av de tyngsta kandidaternas kandidatur.

Valutgången anses given
Valutgången anses redan given. Det blir en regimseger. En anledning är att vallokalerna varit öppna sedan i tisdags och många statsanställda och studenter har uppmanats att rösta rätt annars riskerar de att avstängas eller bli av med jobbet.

Eftersom de flesta internationella valobservatörer kom först på fredagen har de inte kunnat följa veckans röstande.

I en av de bästa skolorna i centrum säger en valförrättare att 35 procent redan har röstat där.

Många vågar inte säga något
De få som kommer och röstar vill antingen inte säga något eller säger att de röstar för folkomröstningen, alltså att ge Lukasjenko ännu en period vid makten.

Men i trappan sopar Natalija Sedarenko. Hon är 29 år och har ett enda ord för att sammanfatta läget.

– Dåligt, allt är dåligt, min lön räcker inte till något .140 dollar i månaden vad kan jag köpa för det? Jag har en högre utbildning från tekniskt, ekonomiskt universitet, men utan kontakter får jag inget annat jobb än att sopa trappan. Och rösta, det hjälper inte, säger hon.

Maria Persson Löfgren, Minsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".