Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ulvskog inte nöjd med Ohlys förklaringar

Marita Ulvskog.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är inte nöjd med de förklaringar som Lars Ohly i vänsterpartiet gett den gångna veckan i debatten om vänstern och kommunismen. Samarbetet om budgeten fortsätter, men kan komma att avbrytas, säger hon.

– Vi är inte där än, men det är klart att den punkten nås om detta är en utveckling som signalerar någonting mer än bara en lös etikett, att det faktiskt handlar om innehållet i politiken och att det handlar om att man sätter de rena händerna framför den konstruktiva kompromissviljan, säger Marita Ulvskog.

Att samarbetet ändå fortsätter bekräftar det inte bilden av att socialdemokraterna bara är ute efter makten och struntar i principerna? Marita Ulvskog säger att det inte är något tomt hot.

– Det kommer att förändra samarbetet med vänsterpartiet om den här kommunistiska etiketten visar sig rymma politiskt innehåll och att det är något som inte bara en liten grupp inom partiet står för utan betydande grupper.

– Då kommer inte den här typen av nära samarbete som finns i dag i de ekonomiska frågorna att kunna fortsätta utan då måste det bli på vanligt sätt som det var tidigare.  Regeringen lägger sina förslag i riksdagen och sedan får man se vad som händer i utskotten och vilka partier som stöder förslaget.

Marita Ulvskog fick frågan om EU-kommissionären Margot Wallström haft rätt när hon sagt att socialdemokratin saknat ledarskap i EU-frågorna.

– Nej, jag tycker att hon överdriver det hela. Det finns absolut ett ledarskap i EU-frågan och vi har fört mängder av diskussioner, men vi har inte lyckats göra det på ett sätt så att vi har fått en trovärdighet bland åtminstone socialdemokratiska väljare och kanske andra medborgare i Sverige.

– Vi har varit lite för fega, kanske, när det har gällt en del förhandlingar där vi har antingen befunnit oss i frågor där det har krävts enhällighet eller kvalificerad majoritet och där vi har varit för kompromissinriktade i stället för att ta fighten, sa Marita Ulvskog i Lördagsintervjun.

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".