USA-soldater anklagas för ordervägran

Uppdaterad 17:40
19 amerikanska soldater anklagas för att ha värat att lyda order i Irak. Händelsen blev känd sedan soldaterna ringt och e-postat till sina familjer i USA.

– De har inte skottsäkert skydd, bilarna går inte tillräckligt fort. De är helt enkelt inte säkra nog för att vara i ett fientligt område, säger Patricia McCook.

Hon är hustru till en av de 19 amerikanska reservistsoldater i 343:e underhållskompaniet som vägrat lyda ordern att köra en tankbilskonvoj från basen i Talil till Taji norr om Bagdad.

Hölls fångna
Händelsen blev känd sedan soldaterna ringt och e-postat till sina familjer i USA. De berättade att de avväpnats och hölls fångna i ett tält misstänkta för ordervägran. Att inte följa order i en krigszon är ett mycket allvarligt brott som kan leda till dödsstraff.

När soldaterna fick ordern att köra bränsle som tidigare underkänts som oanvändbart på grund av föroreningar vägrade de att infinna sig för tjänstgöring.

– Tankbilarna är i dåligt skick och skyddas bara av plåtar och gammal järnvägsräls som vi svetsat dit själva. Vi är levande enkla måltavlor för fienden och flera av våra kamrater har fått sätta livet till, säger en av soldaterna.

”Isolerad företeelse”
Pentagon säger att det handlar om en isolerad händelse men det har kommit in flera rapporter om krigströtthet och bristande stridsmoral särskilt bland de många reservister som nu befinner sig i Irak.

Många frivilliga i exempelvis Nationalgardet har aldrig trott att de skulle behöva gå ut i krig. I flera årtionden har tjänstgöringen bara inneburit några årliga övningar, välkomna extrainkomster och bidrag för studier.

Många reservister har motvilligt tvingats lämna sina familjer och civila arbeten i USA för att bland annat sköta de mycket sårbara försörjningslinjerna i Irak.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista