Långa valköer i Zimbabwe

I Zimbabwe har människor köat vid vallokalerna i många timmar för att få rösta i presidentvalet som inleddes på lördagen. Tusentals väljare tvingades vända vid valurnorna för att deras namn plötsligt strukits från vallängderna .
Oppositionens presidentkandidat Morgan Tzvangerai har begärt att valtiden ska förlängas med två dygn, eftersom det annars finns risk att alla inte hinner rösta. De norska valobservatörernas chef Kåre Vollan säger till ekot att de alltför få vallokalerna främst i storstäderna är ett problem, där finns de flesta av oppositionens väljare och det är viktigt att alla får en möjlighet att lägga sin röst. Det har också kommit uppgifter om våldsamheter, i huvudstaden Harare skadades 12 personer när polis sköt med gummikulor vid en vallokal. Men Ekots utsända i Zimbabwe rapporterar om en optimistisk och glädjefylld stämning bland väljare hon mött. Vallokalerna stänger på söndag kväll. Tidigast i början av nästa vecka vet man om president Robert Mugabe eller Morgan Tzvangerai har vunnit . .
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".