Bensinpriset engagerar väljare i USA

I takt med de stigande oljepriserna har energifrågan fått förnyad aktualitet i den amerikanska presidentvalskampanjen. Båda kandidaterna talar sig varma för att minska beroendet av importerad olja, rapporterar SR:s korrespondent från en rundresa i Mellanvästern.

Den amerikanska allmänheten irriterar sig mest över att oljeprishöjningen har lett till höjda bensinpriser, alltid politiskt laddat i USA,

– Jag har jobbat som taxichaufför här i St. Louis i 15 år och aldrig tidigare har bensinpriset varit så högt, säger Vladimir Kunin med ett uppgivet skratt, och kastar sig ut i St. Louis-trafiken med sin gamla, men välvårdade bil.

Engagerar amerikanerna
Bensinpriset engagerar amerikanerna. Priset är nu uppe i cirka två dollar per gallon, omräknat betyder det ungefär fyra kronor litern. Löjligt billigt sett ur svensk synvinkel, men rekorddyrt här i USA.

Under de sista intensiva veckorna fram till presidentvalet den 2 november försöker därför George Bush och John Kerry mitt i diskussionen om Irakkriget, skatter och arbetslöshet också visa att de är engagerade i bensinprisfrågan, men Vladimir säger att det ändå är utom deras kontroll.

– Det här bestäms utanför USA, i Saudiarabien och på andra håll, säger han.

Både Bush och Kerry säger att de vill försöka minska oljeimporten, som utgör hälften av vad amerikanerna gör av med. 

Oberoende från Mellanöstern
Utmanaren Kerry säger att han har som mål att USA inom tio år har gjort sig oberoende av olja från Mellanöstern.

Han tar också ofta chansen att kritisera presidentens kopplingar till oljeindustrin.

Bush vill satsa på ny energiteknik, och har också föreslagit att det borras efter olja i Alaska, något som orsakat en infekterad debatt.

”Ingen skillnad”
Taxichauffören Vladimir Kunin tror inte att det gör någon skillnad vem som blir president.

– Om Kerry vinner så är det ändå ingen som vet om bensinpriset går upp eller ner, säger han.

Anders Ask, St. Louis, Missouri
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".