Iran testsköt robotar efter att sanktioner skärpts

1:47 min

Iran säger sig i dag ha provskjutit medeldistansrobotar vid en militärövning nära det strategiskt viktiga Hormuzsundet.  Beskedet kom bara timmar efter det USA i går kväll antog en lag om nya, hårdare sanktioner mot Iran.

Iran har under veckan hotat att stänga sundet, genom vilket en stor del av världens olja passerar, om västvärlden genomför ytterligare sanktioner mot landet.

Iran har också i flera dagar sagt att man skulle provskjuta robotar nära Hormuzsundet som en del av en pågående tio dagar lång militärövning och styrkedemonstration i vattnen där.

I dag säger man att man nu har gjort det: testskjutit en ny, egenutvecklad luftvärnsmissil.

Det var knappast en slump att kungörelsen från Teheran kom i morse, bara timmar efter det att USA:s president Obama, på sin julsemester i Hawaii, hade skrivit under nya, hårda amerikanska sanktioner mot Iran.

Sanktionerna riktas mot Irans centralbank och finanssektor och innebär att utländska företag kan komma att få välja mellan att göra affärer med Iran eller med USA.

Meningen är att komma åt den iranska oljesektorn, en livsviktig inkomstkälla för Iran, som påtryckning för att få landet att överge sitt kärnteknikprogram.

Iran har den senaste tiden hotat att stänga Hormuzsundet med militära medel ifall ytterligare sanktioner drabbar landet. En sådan stängning skulle vara förödande. Det trånga sundet förbinder Persiska viken med Indiska Oceanen och är exportväg för olja från de arabiska gulfstaterna.

Siffrorna på hur mycket av världens olja som fraktas den vägen varierar men det kan vara så mycket som en tredjedel.

USA har reagerat skarpt på det iranska hotet, men andra länder och många bedömare har avfärdat det som retorik, om inte annat så för att Irans egen oljeexport skulle drabbas lika hårt som andras av en stängning.

Iran brukar blanda retoriska piskor med morötter, hot med förhandlingsvilja. Så sker också nu. I går meddelade Irans chefsförhandlare att landet vill förhandla igen om kärnteknikprogrammet och ska skriva till EU:s utrikeschef Catherine Ashton och begära en ny förhandlingsrunda.