Bush okunnig om Sveriges försvar

USA:s president George Bush anser att han har fått sitt uppdrag av Gud. Det är bön och intuition som är grunden för många av hans beslut. Det är mindre viktigt med fakta, skriver författaren och journalisten Ron Suskind i en lång artikel i New York Times söndagsmagasin.

Och ett av Ron Suskinds exempel handlar om presidentens kunskaper om Sverige.

I december 2002 träffade president George Bush några ledande senatorer och kongressledamöter i Ovala rummet i Vita Huset.

Ämnet var Mellanöstern och den så kallade färdplan för fred som många då fortfarande hoppades mycket på. Alla höll med om att ett problem var att varken israeler eller palestinier hade något förtroende för fredsbevarande styrkor från Frankrike och Tyskland.

Positiv syn på Skandinavien
Den ungerskfödde kongressledamoten Tom Lantos sa då att parterna såg mycket mer positivt på de skandinaviska länderna och föreslog att en fredsbevarande styrka på 25 000 man ledd av den svenska armén skulle kunna placeras på Västbanken och Gaza.

– Jag förstår inte varför du talar om Sverige. Det är ju de där som är neutrala, de har ingen armé, svarade president Bush.

– Herr president, ni kanske trodde att jag talade om Schweiz, replikerade Tom Lantos.

Men Bush stod på sig. ”Nej, nej, Sverige har ingen armé.”

Bush ändrade sig
En lång tystnad uppstod, ingen ville tillrättavisa presidenten. På Vita Husets julfest några veckor senare kom dock George Bush fram till kongressledamoten Tom Lantos, klappade honom på ryggen och sa: ”Du hade rätt, Sverige har en armé”.

Allt enligt dagens New York Times, som anger en av deltagarna i mötet Ovala rummet, senator Joe Biden, som sin källa.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".