Republikansk presidentkandidat: ”Bomba Iran”

2:00 min

I helgen beslöt USA:s president Barack Obama om skärpta sanktioner mot Iran. Åtgärderna syftar till att begränsa den iranska oljeexporten. Men Obamas republikanska utmanare inför presidentvalet senare i år anser att han är alltför mjuk gentemot regimen i Teheran, den tidigare senatorn Rick Santorum anser att USA ska bomba Irans kärntekniska anläggningar.

 – Om jag var president skulle jag kräva att iranierna börjar nedmontera sina kärnanläggningar, annars kommer vi att bomba dem, sa den konservativa före detta Pennsylvania-senatorn Rick Santorum i en TV-intervju igår.

Santorum har de senaste dagarna stigit som en raket i opinionssiffrorna inför det första republikanska provvalet i Iowa imorgon.

I den senaste mätningen låg han på tredje plats men det är inte uteslutet att han rentav kan segra.

Även den tidigare Massachussetts-guvernören Mitt Romney anklagade i helgen Obama för att ha misslyckats att stoppa Irans kärnprogram.

– Om inga andra åtgärder hjälper måste USA anfalla Iran med militära medel, säger Romney som är den som anses ha störst chans att slutligen bli republikanernas kandidat.

Inte heller Obama utesluter ett militärt anfall.

Iran säger att deras kärnprogram bara syftar till att bygga upp civil kärnkraft och inte att skapa någon atombomb.

Spänningen mellan USA och Iran har stigit i helgen.  

Utöver Obamas skärpta sanktioner - som kommer att införas gradvis - testade iranierna igår en ny medeldistansraket.

I dag inleder de en flottmanöver där man ska öva att stänga av det strategiskt viktiga Hormuzsundet i Persiska Viken, där en stor del av världens oljeexporter passerar.

Iran uppger nu under morgonen att de i samband med den stora militärövningen också kommer att provskjuta långdistansrobotar.

De allra flesta av de sju republikanska presidentkandidaterna förespråkar en hård linje mot Iran, undantaget är kongressledamoten Ron Paul.

– Det som pågår i USA är krigspropaganda, säger Ron Paul, och han är rädd för att USA kan hamna i ett nytt meningslöst krig efter Irak, han är också emot sanktioner riktade mot regimen i Teheran.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista