Apotek i glesbygden har inte ökat efter reformen

Trots att apoteksreformen lett till en kraftig ökning av antalet apotek i landet totalt sett, så har tillgängligheten i glesbygden inte förbättrats. Där är antalet apotek oförändrade, visar nu en första utvärdering.

För Gunborg Jakobsson i Arvidsjaur i Norrbotten har det inte blivit lättare att få tag i läkemedel i och med apoteksreformen.

– Det har inte blivit något bättre av det här, snarare tvärtom. Det är få som jobbar här och lång väntetid när man ska hämta recept. Vi har ju bara ett här och det är långt till nästa apotek, säger hon.

I oktober fanns drygt 1 240 apotek i landet. Det är 317 fler än innan avregleringen hösten 2009 och en ökning med 34 procent, enligt rapporten.

Men genomgången visar också att de nya apoteken har startats i tätorter, medan det varken blivit fler eller färre apotek i glesbygder.

– I stort sett samtliga av de här apoteken har etablerats i tätorter och i glesbygden är situationen oförändrad, säger Martin Olausson som är avdelningschef på Myndigheten för tillväxtanalys.

Han är inte förvånad eftersom efterfrågan i tätorter är större, men påpekar samtidigt att tillgängligheten i glesbygden generellt sett försämrats de senaste två åren om man räknar med antalet apoteksombud som till exempel mackar och livsmedelsbutiker.

– De har ju minskat under den här perioden. Det beror inte på apoteksreformen utan det beror på den service-uttunning som vi ser generellt i samhället.

Myndigheten för tillväxtanalys ska nu utvärdera tillgängligheten till apoteken mer i detalj. Till exempel hur långt konsumenter har till sitt näst närmaste apotek om det befintliga skulle försvinna.

Apoteksreformen har tidigare fått kritik för att vissa apotek inte alltid haft alla mediciner i lager. Och att det ännu inte blivit fler apotek i glesbygden ser ansvarig minister Göran Hägglund inte som ett misslyckande.

– Nej, det gör jag inte. Vi har fått fler apotek, en ökad tillgänglighet och det har fortfarande gått en ganska kort tid sedan vi avmonopoliserade det här området.

– På en del håll är det säkert så att det skulle kunna finnas underlag för ytterligare ett apotek medan det på andra håll finns väldigt få människor som bor där.

– Men det här är ju inte upp till oss att bestämma, utan upp till aktörerna att avgöra och jag kommer att verka för att vi också fortsättningsvis ska ha en god tillgång på läkemedel också för dem som bor utanför de stora tätorterna, säger socialminister Göran Hägglund.

Fråga

Nils Eklund Beatrice Karlsson

Ekot i samarbete med P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista