Finska riksdagen vill förbjuda sms-lån. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix.

Alternativa lån utan säkerhet utreds i Finland

1:18 min

En majoritet av den finska riksdagen vill förbjuda snabblån med hög ränta, av typen sms-lån. Men för dem som behöver låna utan säkerhet utreds nu alternativa lån.

Det finländska Konsumentverket vill därför att bankerna inför billigare småkrediter, med lägre räntor och förseningsavgifter. Det säger verkets jurist Riitta Kokko-Herrala till YLE.

– Det finns ett behov att ha små lån för konsumenterna, men just när det gäller snabblån så är de i många fall ganska dyra krediter, säger Konsumentverkets jurist Riitta Kokko-Herrala.

Det är dem med ingen eller låg inkomst eller betalningsanmärkningar som har behov av små lån. I samband med att dagens snabblån, som sms-lån, förbjuds, så vill Konsumentverket ha ett alternativ.

Justitieministeriet utreder just nu om man ska införa möjligheten att få sociala lån i hela landet. Sådana lån innebär att man lånar via socialtjänsten och finns redan nu i 27 finländska kommuner.

Det är en möjlighet som flera banker säger sig vara intresserade av att finansiera, om staten står för säkerheten. Däremot sågas Konsumentverkets förslag om billiga banklån, visare en rundringning som finska radion YLE har gjort.

Anders Weurlander, kredit- och riskansvarig vid Aktia bank säger till YLE att förslaget är paradoxalt.

– Bankerna har blivit beskyllda för att förorsaka finanskrisen genom oförsiktig kreditgivning till kunder som inte har varit kreditvärdiga.

– Det som nu föreslås kring de här smålånen är egentligen lite samma sak, att bankerna borde ställa upp och stödja kunder som inte är kreditvärdiga, säger Anders Weurlander.

Jenny Sanner Roosqvist Nordenkorrespondent

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista