Utlandsflytt minskad svart sektor

Svenska företag i t ex Baltikum bidrar till att minska den svarta sektorn - svarta jobb tvättas vita.  Det anser Staffan Ivarsson, samhällsanalytiker som skrivet en rapport för EU-kommisisonens räkning om det svarta arbetets omfattning. När svenska och andra skandinaviska företag flyttar tillverkning till andra sidan Östersjön så minskar dom svarta jobben, säger han.

Och att t ex svenska dotterbolag kräver kvitton för sin bokföring gör det alltså lättare för dom lokala skatte-myndigheterna till kontroll. Så ett EU-medlemskap som lockar utländska företag att flytta sin tillverkning dit hjälper att tvätta svarta pengar vita.

Men det utvidgade EU har också en mindre positiv sida - sett ut skattesynpunkt. Det väntas bli fler som kommer från Östra EU till jobb i Västra - och att kontrollera att även dom med F-skatte-sedel - sedan verkligen betalar skatt i hemlandet är svårt.

Och Staffan Ivarsson, menar att här gäller det för skatte-myndigheter i olika länder att samarbeta - det sker redan idag, säger han - men det behövs mer.

Eva Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".