En man passerar en utbränd bil på en gata i Damaturu efter en attack från den islamistiska gruppen Boko Haram. Foto: Aminu Abubakar/Scanpix

Sekt ställer ultimatum till kristna i Nigeria

1:43 min

I Nigeria vill de militanta islamisterna i sekten Boko Haram att alla kristna ska lämna det muslimska norra Nigeria. Gruppen har gett ett ultimatum och hotar också med nya attacker.

– Vi ger ett ultimatum på tre dar för alla kristna att lämna norra Nigeria, säger en talesman för gruppen i ett ovanligt uttalande från en sekt som annars är sparsam med offentliga budskap.

Talesmannen för Boko Haram säger också att de muslimer som lever i södra Nigeria bör komma "tillbaks" till de norra delarna av landet eftersom han annars befarar attacker mot dem.

Ett förslag om religiös rensning alltså, i ett land som visserligen är uppdelat mellan ett norr med en majoritet muslimer, och ett söder med en majoritet kristna, men där människor av olika religioner ändå lever tillsammans över hela landet.

Boko Haram hotar också med nya attacker mot landets säkerhetsstyrkor, efter att president Goodluck Jonathan infört undantagstillstånd i flera av delstaterna i norr, efter de blodiga attackerna i julhelgen. Över 40 människor dödades i olika terroristdåd som Boko Haram tagit på sig.

Undantagstillståndet är den hittills hårdaste åtgärden Jonathan har tagit mot sekten, han har annars fått kritik för att ha gjort för lite.

Boko Haram betyder "västerländsk lära är förbjuden" och sekten vill införa striktare sharialagar än de som redan finns i flera delstater i norr.

I sitt uttalande kritiserade deras talesman också presidenten för att han besökt den kyrka som utsattes för det värsta dådet på juldagen.

– Vi har aldrig sett presidenten besöka de områden där muslimer blivit dödade.

Sekten har knappast något större stöd bland hela befolkningen i norr och muslimska ledare har den senaste tiden uttalat sig mot deras våldsamma metoder.

Men sekten rör vid en känslig nerv, att många muslimer i det fattiga norr känner sig förfördelade och inte ser någon utveckling från oljepengarna i vad som är Afrikas största oljeproducent.

Maria Sjöqvist, Massingir

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista