Skånepolisen får in ett vapen om dagen

2:21 min

Från rikskriminalpolisen har det skickats sex personer till Malmö för att hjälpa till med utredningarna runt skottlossningarna. Ett av problemen i Malmö är den stora tillgången på illegala vapen.

– Jag förstår att de i Malmö är oroliga nu, det är skjutningar mitt på ljusa dagen i centrala Malmö och risken att tredje man eller någon annan ska råka ut för en förlupen kula är ju stor, säger Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef.

– Här måste man göra en kraftsamling på synlighet och få ett slut på det här.

Tommy Hydfors ser gärna att Malmöpolisen synliggör sig ännu mera på Malmös gator framöver. Och kanske stoppa bilar och göra fler kontroller för att komma åt illegala vapen.

– Behöver polisen i Skåne mer hjälp får de höra av sig, gällande våra egna resurser på Rikskrim. Behöver de mer resurser av typen poliser på gatorna då får vi ju på något sätt centralt hjälpa till att få andra polismyndigheter att ställa upp och hjälpa dem, säger Tommy Hydfors.

En bidragande faktor till senare tids skottlossningar är enligt polisen den stora tillgången till illegala vapen.

Där smugglingen är det svåraste att komma åt enligt polisen. Tullverkets senaste siffror visar att det rör sig om 32 skjutvapen vid totalt 22 beslag som gjorts i landet förra året till och med november månad.

Polisen själv stöter på desto fler vapen, och i Skåne har antalet tekniska undersökningar av vapen ökat med hundra årligen sedan 2008:

– Det kommer in i stort sett ett skarpt vapen varje arbetsdag till undersökning, säger kriminaltekniker Hans-Inge Johansson.

Kriminaltekniker Hans-Inge Johansson vid skånepolisen säger till P4 Malmö förra veckan att de ser en ökning 2011. Med totalt fler än 200 vapen varav hälften ungefär är pistoler.

Samtidigt har polisen länge velat se en skärpning av vapenlagen. Biträdande rikskriminalchef Tommy Hydfors:

– Då skulle vi ha en möjlighet att använda hemliga tvångsmedel, hemlig telefonavlyssning och sådant, för att komma åt illegal smuggling av vapen in i Sverige. Den möjligheten till hemliga tvångsmedel har vi inte i dag, säger Tommy Hydfors.

Det krävs nu omfattande insatser för att förhindra fler skjutningar i Malmö, säger  professor i kriminologi, Jerzy Sarnecki, där flera myndigheter måste samarbeta för att stoppa illegal vapenhandel:

 – Vi vet från USA och annat håll att polisens kraftiga satsningar mot illegala vapen kan minska antalet fall av dödliga skjutningar, säger Jerzy Sarnecki.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista