Oliktänkare stoppas i Iran

Klimatet har återigen hårdnat när det gäller mänskliga rättigheter i Iran. Konservativa religiösa krafter har systematiskt börjat ge sig på oliktänkare och motarbetar allt utländskt inflytande.

Bilden delas av såväl västerländska diplomater i Teheran som många unga iranier.

– Vi har ingen frihet, det har blivit sämre med allt fler förbud under det senaste året, säger 28-årige Teheranbon Mehdi.

Vid parlamentsvalet i våras såg de konservativa religiösa krafterna till att de mer frisinnade reformkrafternas makt minimerades. Sedan dess har det blivit strängare förhållningsregler för befolkningen. Den religiösa polisen försöker beivra vad man kallar omoral, som till exempel att kvinnorna visar allt för mycket av sitt hår.

Fler räder
Poliser gör allt fler räder under privata fester. På senare tid har flera samhällskritiska journalister gripits. Situationen har helt enkelt försämrats, säger till exempel Sveriges Iranambassadör Christoffer Gyllenstierna.

– Den allmänna uppfattningen bland utländska bedömare av Iran är ju att förhållandet har blivit sämre när det gäller mänskliga rättigheter. För att bara ta ett exempel så fortsätter ju arresteringar av journalister, fristående reformerta journalister och flera tidningar stängs. Man har också en aktivitet för att försöka stänga olika internetsidor med påstått förgripligt innehåll. Sedan finns det ett stort antal dödsdomar som exekveras., säger han.

Musikkonserter har stoppats
Men klimatet har också hårdnat när det gäller allt utländskt inflytande. Till exempel har inhemska företag varnats för att använda sig av utländska ord i sin reklam när man försöker sälja produkter.

Flera utländska investeringar har stoppats på senare tid och till och med musikkonserter som arrangerats av utländska ambassader med västerländsk musik har förbjudits.

– Det är ju också ett oroande tecken på en sorts misstänksamhet mot utländskt inflytande. Myndigheterna här är rädda för att befolkningen ska förledas av dekadenta utländska västerländska kulturyttringar som modern musik och vanliga konserter med klassisk musik. Vid flera tillfällen de senaste månaderna har sådana kulturella evenemang stoppats här, säger Christoffer Gyllenstierna.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista