Fetmakirurgi minskar risken för stroke och infarkt

2:15 min

Fetmaoperationer minskar kraftigt risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det visar en ny svensk studie som i dagarna presenteras i det amerikanska läkarförbundets tidskrift JAMA.

– Vi hittade att fetmakirurgi reducerar nyinsjunkandet i hjärt-kärlsjukdom. Och så ser vi också att graden av övervikt före operation inte förutsäger hur stor den gynnsamma effekten ska bli på hjärt-kärlsjukdom, säger Lars Sjöström på Sahlgrenska sjukhuset som har lett studien som har pågått sedan 80-talet.

I den första studien i sitt slag har forskarna jämfört 2 000 fetmaopererade patienter med lika många personer som fått annan fetmabehandling i Sverige. Lars Sjöström, som leder den så kallade SOS-studien, har tidigare, med samma underlag, kunnat visa att fetmakirurgi reducerar både total dödlighet och cancerinsjunkande. Den nya studien visar att en person som opererats mot sin övervikt också löper betydligt mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Risken reduceras med en tredjedel.

I dag har bara överviktiga personer med riktigt högt kroppsmasseindex, så kallat BMI, rätt till en fetmaoperation. Det är alltså hur hög övervikten är före operation som avgör om kirurgi är ett alternativ. Men i stället borde det vara högt insulin som skulle styra valet, säger Lars Sjöström. Insulin är nämligen det enda forskarna kunnat bevisa styr om risken för hjärt-kärlsjukdomar minskas eller inte hos en patient som opererats.

 – Jag tycker att det här är väldigt viktigt. Och detta kan få till följd att riktlinjerna för fetmakirurgin måste modifieras och ta hänsyn till andra saker än vikten före operation. Och i den här studien så visar vi då att insulinhalten före operation är väldigt starkt associerad med en kraftig reduktion av hjärt-kärlsjukdom, säger Lars Sjöström.

Fetmakirurgi har de senaste åren ökat i Sverige. Förra året opererades cirka 10 000 personer mot sin övervikt. Kritiken mot detta har också vuxit eftersom kirurgin har visat sig leda till komplikationer i vissa fall:

– Det är helt riktigt att det finns komplikationer. Men när man studerar livskvalitéen i hela SOS-studien så är det alldeles uppenbart att livskvalitéen förbättras kraftigt och mer ju mer patienten går ner i vikt, säger Lars Sjöström.

Fråga

SOS-studien (Swedish Obese Subjects)

2010 fetmaopererade personer och 2037 överviktiga som fått annan fetmavård ingår i studien. Personerna som deltar har rekryterats till studien mellan åren 1987 och 2001 och är hämtade från 25 kirurgiska avdelningar och 480 vårdcentraler i Sverige. Patienterna följs under 20 år.

Studien har tidigare presenterat bland annat dessa resultat:

* Fetmakirurgi reducerar total dödlighet, 2007

* Fetmakirurgi reducerar cancerinsjuknande, 2009

Ny studie 2012:

1. Fetmakirurgi reducerar risken för nyinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom.

2. Det är inte hur överviktig du är som spelar roll om fetmakirurgi hjälper att reducera risken för nyinsjuknande i hjärt-kärlsjukdom. Det enda som forskarna kunnat bevisa kraftigt minska risken är insulinhalten före operation.

3. Det spelar ingen roll hur mycket du går ned i vikt efter en fetmaoperation, bara ATT du opererats gör automatiskt att du minskar risken för nyinsjuknande i hjärt- och kärlsjukdom. Anledningen till detta är inte helt analyserat. Det måste undersökas närmare)

Alexander Gagliano

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista